Sad kad je vođa Hamasa mrtav, šta sprečava primirje u Gazi

Hoće li Benjamin Netanjahu iskoristiti smrt Jahje Sinvara da okonča rat - i ako ne - šta još Izrael želi?

BBC News pre 4 sati  |  Soha Ibrahim - BBC na arapskom
Reuters
Demonstrantkinja u Izraelu pokazuje ruke na kojima je ispisano: „Zaustavite rat“

Poruka izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da rat u Gazi „nije završen“ razvejalo je svaku nadu da bi smrt vođe Hamasa Jahje Sinvara mogla da dovede do brzog okončanja rata dugog više od godinu dana.

Zapadne vođe, među njima američki predsednik Džozef Bajden, izrazile su želju da Sinvarova smrt predstavlja prekretnicu.

Međutim, mnogi posmatrači veruju da šanse za sporazum o primirju ostaju male, jer nijedna strana ne deluje voljno da ga postigne.

Netanjahu je opisao Sinvarovu smrt kao „značajnu prekretnicu“, ali se zarekao da će nastaviti rat.

Poslednjih nedelja, sukob je pojačan, proširivši se dalje od borbe protiv Hamasa u Gazi i povećanih napetosti na okupiranoj Zapadnoj obali i obuhvativši kopnenu invaziju na južni Liban i rasprostranjeno bombardovanje širom zemlje.

U međuvremenu, libanska grupa Hezbolah zarekla se da će nastaviti borbu protiv Izraela.

Njen saveznik, Iran, objavio je da će „duh otpora“ biti samo pojačan smrću njenog palestinskog saveznika Sinvara u Gazi.

Arhitekta napada 7. oktobra

EPA
Iranci prolaze pored bilborda sa Jahjom Sinvarom na Palestinskom trgu u iranskoj prestonici Teheranu posle njegove smrti

Veruje se da je Sinvar, koga je Izrael stavio na listu najtraženijih, bio ključna figura iza Hamasovih napada na južni Izrael 7. oktobra, kada je ubijeno oko 1.200 ljudi ubijeno, a 251 čovek uzet za taoca.

Favaz Gerges, profesor međunarodnih odnosa u Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka (LSE), kaže za BBC da veruje da tekuće nepoverenje i suprotstavljeni ciljevi između dve strane ostaju primarni pokretači neprijateljstava, nudeći vrlo malo optimizma za obustavu vatre.

Profesor međunarodnih odnosa kaže da je izraelski premijer bio vrlo jasan po pitanju njegovog krajnjeg cilja.

„Posle proslavljanja smrti Jahje Sinvara, Netanjahu je istakao da će se rat nastaviti, zato što njegova potpuna pobeda još nije ostvarena.

„Ta pobeda, prema Netanjahuu, znači povratak talaca kući i potpuni poraz Hamasa.“

„Nije kraj rata u Gazi“

Podelivši snimak na Iksu, Netanjahu je rekao: „Jahja Sinvar je mrtav. Iako ovo nije kraj rata u Gazi, on jeste početak kraja.“

Profesor Gerges dodaje: „Ono što Netanjahu praktično želi da kaže je da će se rat prekinuti samo ako Hamas prestane da pruža vojni otpor".

„To palestinskoj grupi ostavlja vrlo malo izbora sem da se bori.“

Getty Images
Demonstrantkinja u Izraelu drži transparent sa igrom reči imena ubijenog vođe Hamasa: 'Sada kad je okončan Sin-war (rat), vrati ih kući“.

„Više frontova“

Edi Koen, istraživač iz Izraelskog strateškog centra (ICGS), ima drugačije viđenje širih ciljeva u Gazi.

On kaže da su Netanjahuove ambicije očigledno mnogo šire od osiguravanja oslobođenja talaca.

Netanjahu je istakao da je jedan od glavnih ciljeva da „Hamas ne vlada Gazom i da nijedan drugi entitet više ne kontroliše Gazu“.

Koen kaže kako veruje da je jedini put do okončanja sukoba osigurati da ni Hamas ni bilo koji naslednik Sinvara nema ulogu u budućnosti Gaze.

On ističe važnost obezbeđivanja granica Pojasa, a naročito sprečavanje da se oružje krijumčari u njega.

Gerges kaže da Netanjahu vodi rat na više frontova, kao što se vidi na primerima Gaze, Zapadne obale i invazije na Liban.

„On takođe želi, naravno, da u sukob uvuče Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju“, kaže on.

„Imamo pred sobom veliku priliku da zaustavimo osovinu zla i stvorimo drugačiju budućnost“, rekao je Netanjahu u govoru posle ubistva lidera Hamasa, govoreći o Iranu i njegovim militantnim saveznicima širom regiona u Gazi, Libanu, Siriji, Iraku i Jemenu.

Šta Sinvarova smrt znači za taoce u Gazi

Koen ističe potrebu za usredsređivanjem na pitanje talaca, tvrdeći da je Jahja Sinvar bio najveća prepreka pregovorima.

On kaže da Izrael „nema ambicija u Gazi, već da imamo taoce čije oslobađanje želimo“.

On izražava optimističniji stav posle Sinvarove smrti, sugerišući da bi njegova smrt mogla da utre put većoj fleksibilnosti u predstojećim pregovorima.

Prema Koenu, „situacija će postepeno popravljati“ i on predviđa da bi uskoro mogao da se postigne sporazum o puštanju talaca.

Forum porodica talaca kaže da porodice „izražavaju duboku zabrinutost za njihove najmilije koji se drže u Hamasovom zarobljeništvu više od godinu dana i pozivaju vladu da iskoristi vojno dostignuće i pretvori ga u diplomatsko dostignuće - sporazum da se vrati 101 talac.“

U oktobru 2023. godine, Netanjahu je izjavio američkoj televizijskoj mreži NBC: „Ako želite mir, uništite Hamas. Ako želite bezbednost, uništite Hamas. Ako želite budućnost za Izrael, Palestince, Bliski istok, uništite Hamas.“

Netanjahu insistira na tome da ulaže sve moguće napore da vrati sve preostale taoce.

Uprkos tome, u avgustu je Inbal Albini Peri, ćerka taoca Haima Perija, čije je telo vraćeno iz Gaze, rekla za BBC Radio 4: „Ne verujem mu ni reč.“

Ona je rekla: „Mi želimo da naša vlada i naš premijer sklope sporazum, da imaju nešto oko čega će pregovarati, umesto da rizikuju iznova i iznova naše vojnike da bi vratili mrtva tela.“

Pregovori o primirju u Gazi

Gerges kaže da je primarni cilj izraelskog premijera da preoblikuje geopolitički pejzaž Bliskog istoka.

On tvrdi da zbog toga rasprave o primirju u Gazi posle Sinvarove smrti previđaju Netanjahuove šire ciljeve.

Gerges dodaje da ti ciljevi idu dalje od pobede nad Hamasom uzimanjem za ciljeve saveznike militantne grupe na Zapadnoj obali, Hezbolah i, na kraju, sučeljavanje sa Iranom.

Jahja Sinvar se naširoko smatrao ključnom preprekom za postizanje sporazuma o taocima.

Međutim, Metju Das, izvršni potpredsednik Centra za međunarodnu politiku (CIP), ističe da ako je Sinvar zaista glavna prepreka za primirje, ta smetnja je sada uklonjena.

Prema Dasovoj objavi na Iksu, to daje Sjedinjenim Američkim Državama i njenim saveznicima priliku da zaustave eskalaciju ka još širem regionalnom sukobu.

Das takođe dodaje da je veći deo Hamasovog višeg vođstva sada stacioniran izvan Gaze, prvenstveno u katarskoj prestonici Dohi.

On kaže da bi to moglo da olakša postizanje sporazuma.

Međutim, on upozorava da bi bilo kakav sporazum bio održiv, on mora zaista da okonča rat, umesto da samo pokrene novu fazu izraelskog vojnog prisustva u Gazi.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu , Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 10.22.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja