Vrsajkov (SSP): Revizionizam briše heroje Drugog svetskog rata

Beta pre 4 sati

Predsednik novosadskog odbora Stranke slobode i pravde Vladimir Vrsajkov čestitao je građanima sutrašnji Dan oslobođenja Novog Sad u Drugom svetskom ratu, ocenivši da se sloboda ne dobija na poklon, već se za nju mora boriti svakog dana.

"Pre 80 godina u naš grad vratila se sloboda. Došla je zahvaljujući rodoljubima i antifašistima - Novosađanima koji su uprkos najgorem okupacionom teroru održavali iskru otpora, svrstavajući se tako na pravu, pobedničku stranu u Drugom svetskom ratu", rekao je Vrsajkov.

Upozorio je da se danas, iako je "Grad heroj" platio visoku cenu slobode, zahvaljujući istorijskom revizionizmu briše jasna granica između žrtava fašizma, egzekutora i oslobodilaca, između ostalog i sistematskom izmenom naziva ulica, kojom su prognani heroji Drugog svetskog rata.

"Namera da se podigne spomenik 'nevinim žrtvama' na Limanu 4, samo je jedan od pokušaja odlazeće vlasti da pod devizom 'nacionalnog pomirenja' nevinima proglasi najgore zločince, koji su naše sugrađane streljali i bacali pod led tokom 'Novosadske racije'", ocenio je Vrsajkov.

Podsetio je da taj spomenik nije prošao, kao ni namera da se 23. oktobar izbriše iz istorije grada i sećanja Novosađana.

(Beta, 22.10.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja