Ilon Mask i Donald Tramp: Neka čudna veza

Mask je među najvećim pojedinačnim donatora u predsedničkoj trci i on navodno igra ključnu ulogu u Trampovim terenskim operacijama u ključnim kolebljivim državama.

BBC News pre 6 sati  |  Nada Tofik i Bernd Debisman
Getty Images
Milijarder iz tehnološkog sektora stao je uz Trampa u kampanji

Zander Mandi bio je na pola uobičajenog radnog dana u kancelariji kad je čuo vest: milijarder iz tehnološkog sektora Ilon Mask govori u obližnjoj školi u gradu Folsomu, u američkoj saveznoj državi Pensilvanija.

„Kad najbogatiji čovek na svetu svraća u naš grad često?", seća se Mandi da je pomislio.

Sa manje od 9.000 stanovnika, Folsom je mirno mestašce.

Stanovnici se obično snebivaju da otvoreno govore o politici, a politički natpisi u dvorištima veoma su retka pojava.

Dvadesetjednogodišnji Mandi, koji radi kao agent za iznajmljivanje kompleksa stanova, priznaje da nije planirao da glasa na novembarskim izborima.

Ali čim je video okupljanje mase i osetio uzbuđenje odlučio je da uđe, željan da čuje Maska.

U vreme kad je napustio školu, seća se da je više naginjao ka tome da glasa za Donalda Trampa nego za Kamalu Haris.

„Ako vam neko takav kaže da su ovo izbori koji će odlučiti vašu budućnost, ne samo u pogledu toga ko će biti predsednik naredne četiri godine, već kako će izgledati svet - mislim da je to onda prilično velika stvar.

„To je važno i značajno", kaže on za BBC.

Mask, koji je prethodno gajio imidž ekscentričnog genija iz tehnološkog sektora i kreće se isključivo po obodima politike, sada je iskazao potpunu lojalnost Trampu.

Naočigled američke javnosti, ovaj 53-godišnjak je uložio vreme, operativno znanje i pozamašnu čekovnu knjižicu u trud da republikanac bude izabran, što je retkost među poslovnom elitom zemlje, koja tradicionalno više voli da utiče na politiku radeći iza kulisa.

To je pristup koji je drastično drugačiji od tradicionalnih izvršnih direktora, od kojih su mnogi poznatiji po održavanju skupih, ekskluzivnih večera za sakupljanje sredstava ili ugošćavanje potencijalnih donatora u luksuznim domovima u Hemptonsu.

To je navelo posmatrače da se zapitaju u vezi sa Maskovim motivima.

Tradicionalni pristup izvršnih direktora je da „ne izlaze pod svetlost reflektora“, objašnjava Erik Gordon, predsedavajući katedre za preduzetništvo u Rosovoj poslovnoj školi na Univerzitetu u Mičigenu.

Ali „Mask to radi glasno i ponosno, i, stoga, možda pretvara sebe u gromobran“.

Maskov politički akcioni odbor za podršku Trampu, AmerikaPak, već je potrošio više od 119 miliona dolara u ovom predizbornom krugu, podaci su Open sikretsa, neprofitne organizacije koja prati izbore.

Uz to, Maskov vlastiti doprinosi čine ga jednim od najvećih pojedinačnih donatora u predsedničkoj trci i on navodno igra ključnu ulogu u Trampovom kucanju na vrata i terenskim operacijama u ključnim kolebljivim državama u kojima se kampanja nada da će mobilisati glasače.

Stiv Dejvis, ključni Maskov poručnik koji radi za njegove kompanije kao što su Spejs Iks, Iks i Boing kompani, navodno je regrutovan da pomogne upravo u tim naporima.

Getty Images
AmerikaPak nagrađuje milion dolara dnevno nasumičnom glasaču koji potpiše peticiju koju je pokrenuo Ilon Mask

Maskovo lično angažovanje u kampanji je nešto što je Mandi brzo zapazio.

„To mi je samo po sebi bilo šokantno.

„Da bi neko stvarno uložio toliko vremena i novca da utiče na glasače, znači da to radi iz nekog konkretnog razloga", kaže on.

Neke demokrate, kao pensilvanijski senator Džon Feterman, pozivaju njihovu stranku da ne ignoriše pretnju koju predstavlja Mask pred ove izbore.

Mask je atraktivan za demografsku grupu koja ga doživljava kao „nesumnjivog genija“ i u kojoj su se tradicionalni demokratski odnosi sa javnošću pokazali vrlo teškim, smatra Feterman.

Otkako je prvi put iskazao javnu podršku Trampu posle pokušaja atentata u Batleru, u Pensilvaniji, 13. jula, Mask je postao uobičajeni inventar putujuće kampanje, na kojoj često izriče upozorenja da samo Tramp može da „spase“ američku demokratiju.

U završnim danima trke, Mask je štiklirao Pensilvaniju, ključnu „bojnu državu“ koja se podjednako našla u žiži interesovanja i Trampa i Kamale Haris.

AmerikaPAK sada dodeljuje milion dolara dnevno sve do izbornog dana nasumičnom glasaču, bez obzira na njegovu partijsku pripadnost, pod uslovom da se registrovao da glasa i potpisao peticiju.

Na događajima u „gradskim kućama“ u Harisburgu i Pitsburgu tokom vikenda, na primer, Mask je dobitnicima uručivao ogromne čekove nalik onim lutrijskim, dok su mase oduševljeno klicale: „Ilone“.

On je odgovorio poručivši masi da njihova energija „potpaljuje vatru“ u njegovoj duši.

Na mitingu u Filadelfiji 21. oktobra, kongresmenka Aleksandrija Okasio-Kortez rekla je da Mask „maše sa milion dolara pred nosevima mnogih od nas koji se muče da sastave kraj s krajem, samo ako budemo plesali za njega.“

„Ilon Mask misli da je mahanje novcem pred radnikom simpatično kad su izbori naših života pred nama zato što to takvi ljudi i milijarderi rade“, dodala je ona.

Neki posmatrači, međutim, doveli su u pitanje njegovu motivaciju i sugerisali da Mask i njegove kompanije imaju direktne koristi od odnosa sa Trampom.

Među tim posmatračima je Met Tesk, izvršni direktor platforme za punjenje elektronskih vozila Čardžvej.

Prema Tesku, Maskov politički preokret bio je težak za mnoge u industriji elektronskih vozila, ali ne iznenađuje posle nekoliko godina sve većeg političkog angažovanja.

„Mislim da su Maskovi interesi usredsređeni prevashodno na šačicu stvari koje su mu važne, a imaju veze sa njegovim kompanijama, sa regulativom oko koje je izražavao najveću zabrinutost“, kaže Tesk.

On ističe da je Mask „pružio veliki otpor“ ograničenjima uvedenim tokom pandemije kovida-19 u Kaliforniji.

Getty Images
Ilon Mask, šef Spejs Iksa, izrazio je zabrinutost da bi suviše stroga regulacija mogla da uguši inovacije

Profesor Gordon sa Univerziteta u Mičigenu je sa tim saglasan.

On kaže da Mask doživljava sebe kao nekoga koga sputavaju regulatori i smatra da su vladine intervencije ugušile razvoj tehnologije na koji je on usredsređen, kao što je automatizovana vožnja.

„On želi da bude na pročelju, da bude divlji i uzbudljivi preduzetnik koji utire nove puteve i ne smeju da ga sputavaju propisi, koji obično zadržavaju napretke u tehnologiji za pet, 10, 20 godina“, kaže profesor Gordon.

„Mask želi da krene drugim putem

„On želi da ode na Mars", dodaje on.

Ako bude pobedio u novembru, Donald Tramp je nagovestio da bi Mask mogao da dobije u nadležnost „rezanje troškova“ u američkoj vladi.

Čak i ako ne bude radio baš taj posao, Mask će imati Trampovu nedvosmislenu pažnju zahvaljujući podršci tokom kampanje, smatraju posmatrači, i mogao bi da ima jak uticaj na donošenje odluka u administraciji.

Mask je rekao da bi bio otvoren za ideju predvođenja „ministarstva za efikasnost vlade“ kako bi okončao „gušenje“ Amerike regulativom.

Taj položaj, tvrde demokrate, mogao bi da predstavlja složeni sukob interesa, imajući u vidu milijarde u vladinim ugovorima koje je Mask dobio za Spejs Iks i Teslu.

„To je na neki način duboko neetički i ilegalno“, kaže Leni Mendonka, bivši glavni ekonomski i poslovni savetnik kalifornijskog guvernera Gevina Njusoma.

Mendonka veruje da oni sa isprepletanim vladinim i regulativnim odnosima „mogu da imaju vlastiti glas“, ali da ne smeju da budu u poziciji od autoriteta nad tim istim interesima.

Lorens Nobl, bivši glavni savetnik Federalne izborne komisije, doveo je u pitanje legalnost Maskovih poklanjanja novca tokom predizborne kampanje.

Nobl veruje da ovaj oblik vođenja kampanje treba da zabrine Amerikance koji cene bezbedno radno okruženje i zaštitu potrošača.

„Znamo šta kompanije rade kad ostanu prepuštene same sebi. One stavljaju profit, deonice i kompenzacije za izvršne direktore iznad sigurnosti i otpisuju pitanja bezbednosti kao cenu vođenja poslova“, kaže on za BBC.

„Opasno je imati nekoga ko tako vidi poslovanje i vladu, zaduženog za bezbednost“, dodaje on.

Što se tiče Maska, koji uživa u ulozi „smetala“ i buntovnika, uopšte se ne dovodi u pitanje da će se njegovi unosni poslovni odnosi sa američkom vladom nastaviti, bez obzira na rezultate novembarskih izbora.

Ali njegov brend i reputacija, sada su usko vezani za Donalda Trampa, a njegova dela sugerišu da je on savršeno toga svestan.

Dodatno izveštavanje: Pratikša Gildial

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 10.24.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja