Истраживач Фридом хауса: Пад слободе медија у Србиј очигледно повезан са СНС

Бета 04.03.2020

Истраживач Фридом хауса Ноа Бајон оценио је да је пад слобода у Србији, констатован у најновијем извештају те међународне невладине организације, очигледно повезан са Српском напредном странком председника државе Александра Вучића која "грубо гази институције које би требало да контролишу власт".

У разговору за Глас Америке, Бајон наводи да су "случајеви као Крушик, у којем је отац министра унутрашњих послова (Србије Небојше Стефановића) продавао оружје из државне фабрике, веома алармантни" за Фридом хаус и додаје да забрињава утицај српских власти на изборни процес.

"Радили су ствари да компромитују слободне и поштене изборе, искључили су опозицију из послова владе и обогатили су се користећи државне ресурсе. Тако да се Србија прецизно може окарактерисати као држава чија је влада све мање и мање заинтересована за демократију и смењивост власти", рекао је Бајон.

Навео је и да је Фридом хаус процењивао употребу јавних ресурса у партијске сврхе.

"Није да владајућа странка није одговорна за ситуацију у којој ће предстојећи избори бити далеко од поштених и иделаних, и посматрамо коришћење и искоришћавање ресурса државних медија да се пренесу поруке које су погодне за владајућу Српску напредну странку", додао је Бајон.

У годишњем извештају Фридом хауса о политичким правима и грађанским слободама "Слобода у свету 2020. године", Србија је и даље у групи "делимично слободних" земаља, али је једна од 29 држава са највећим падом слобода у протеклој деценији.

У делу документа који се односи на Србију и Црну Гору наводи се да се "независни новинари, опозиционе личности и други који су виђени као непријатељи власти суочавају са узнемиравањем, застрашивањем и понекад насиљем" и да се "јавна фрустрација владајућим странкама прелила у велике протесте у обе земље", али да они нису довели до значајних промена.

Бајон је рекао да је Црна Гора у већој мери од Србије држава у којој владајућа странка пљачка државне ресурсе.

"То је дубоко забрињавајуће и не сме да се догађа у демократији и у земљи која сарађује са Западом и која је чланица НАТО", казао је Бајон.

Он је упозорио да је у 2019. години и корупција узела маха у Црној Гори.

"Година је почела такозваном афером 'Коверат' у којој је бизнисмен и бивши савезник владајуће Демократске партије социјалиста признао да је илегално финансирао ту странку много година, после чега су почели масовни протести на улицама који нажалост нису успели да изазову било какву политичку промену", навео је.

Бајон је рекао да је Фридом хаус "забринут и због пресуде у случају такозваног државног удара, повезаног с наводним државним ударом током избора 2016. године".

"Брине нас и што је високи представник правосуђа рекао да судови немају права да преиспитују одлуке парламента када су у питању именовања и разрешења. То је један од почетних изазова за систем контроле и поделе власти у демократији. Регистровали смо и пад у области имовинских права, везан за још један корупционашки скандал чији су главни актери били званичници Министарства одрживог развоја и туризма", навео је Бајон за Глас Америке.

(Бета, 03.04.2020)

Прочитајте још

Кључне речи

Политика, најновије вести »

LatinicaКорисничка подешавања