Preživeo superćelijsku oluju i bombe: Ovaj simbol Novog Sada čuva se kao član porodice, navijali ga i u jeku bombardovanja (foto)

Blic 21.07.2024

Ko je kod poželeo da sazna nešto više o simbolu Novog Sada i Petrovaradinske tvrđave - Sat kuli, morao je čuti i za Lajčiku, novosadskog kovača koji ga je vratio u život i od tada mu bio verni čuvar. Više od tri decenije stara je priča o ovom dvojcu, a kako je čuveni "pijani sat" sa obrnutim kazaljkama postao član porodice Lukači ispričala je za "Blic" Andrea, zvanično jedina žena kovač u Srbiji i Lajčikina ćerka.

- Naša porodična kuća se nalazi u Podgrađu i sa naših prozora i terase se vidi Sat. Mog oca je jako kopkalo to što sat stoji, što ne radi, kao da je zaboravljen. Sudbina je namestila tako da na plaži Oficirac započne priču o ovome sa čovekom koji je ispred gradskog preduzeća "Zelenilo" u to vreme bio zadužen za održavanje sata. Kroz razgovor sa njim je saznao da se neki mehanički deo pokvario i da ne znaju da ga poprave. Ti delovi su kovački izrađeni pre dva i po

Novi Sad »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja