Moskva u stanju šoka: Analitičari o tome šta Ukrajina zapravo želi da postigne napadom na Kursk: "Vojne logike nema, vojne ciljeve ne vidim"

Blic 10.08.2024

Kada je Rusija pre dve i po godine napala Ukrajinu, ukrajinske snage povremeno su uzvraćale napadima dronovima i manjim diverzantskim akcijama i sabotažama na ruskoj teritoriji. Tako je bilo sve do pre nekoliko dana. Ove nedelje, dok ruske snage imaju inicijativu i napreduju na istoku Ukrajine, ali uz navodno velike ljudske gubitke, Ukrajina je izvela krajnje neočekivan potez i napala Rusiju na njenoj teritoriji.

Ovog puta to nije bio tek diverzantski upad, već ozbiljna i donekle velika vojna operacija u kojoj su stotine ukrajinskih vojnika iz dve mehanizovane brigade ušle na teritoriju Kurske oblasti i uz artiljerijsku i vazdušnu podršku zauzele područje od tristotinak kvadratnih kilometara i nekoliko tamošnjih naselja, uključujući i gradić Sudžu. Prema podacima koje je objavio američki Institut za proučavanje rata (ISW), ukrajinske snage u akciji koja traje već pet dana

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja