Pakao se sprema u najvećoj sili EU: Strah od pobede ekstremne desnice se širi Nemačkom, u pomoć im stiže "crna labudica": "Zajedničko im je da obožavaju Putina"

Blic pre 18 dana

Danas se u dve savezne države na istoku Nemačke - Saksoniji i Tiringiji, održavaju regionalni izbori, koji su privukli veliku pažnju vodećih svetskih medija. Zašto? Zato što ankete najavljuju uverljivu pobedu kontroverzne ekstremističke stranke Alternativa za Nemačku (AfD) i nezapamćeni potop tradicionalnih opcija umerenog centra. Ako se ova očekivanja potvrde na biralištima, iz temelja će promeniti "ekonomski motor Evropske unije".

Nekada marginalna stranka s kojom niko nije hteo da sarađuje, danas je nadomak toga da preuzme kormilo u dve istočne savezne države. U tom naumu desničarima bi mogla da pomogne Sara Vagenkneht, svojevrsna "crna labudica" ovog izbornog ciklusa. Levičarskom Savezu Sara Vagenkneht (BSV) u Tiringiji prognoziraju osvajanje oko 20 posto, a u Saksoniji između 11 i 15 odsto. Matematika kaže da će se bez njene podrške teško formirati vladajuća većina. Ipak, analitičari

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja