Kina predstavila prvo svemirsko odelo za sletanje na Mesec

Beta pre 4 sati

Kineska agencija za svemirske letove s posadom (CMSA) po prvi put je 28. septembra predstavila spoljašnji dizajn svemirskog odela za sletanje na Mesec, pozivajući javnost da predloži ime za njega, prenosi Sinhua.

Belo svemirsko odelo za sletanje na Mesec, prikazano na trećem Forumu tehnologije svemirskih odela, koji je organizovao Kineski centar za istraživanje i obuku astronauta u opštini Čongćing na jugozapadu Kine, ukrašeno je crvenim prugama.

Crvene pruge na gornjim udovima inspirisane su vrpcama čuvenih "letećih apsara" iz umetnosti Dunhuanga , dok one na donjim udovima podsećaju na plamenove raketnog lansiranja.

Prema video materijalu koji je objavila CMSA, svemirsko odelo je napravljeno od zaštitnih materijala koji efikasno štite astronaute od termalnog okruženja na Mesecu i mesečeve prašine. Opremljeno je višenamenskim integrisanim kontrolnim panelom koji je jednostavan za rukovanje, kao i kamerama za snimanje izbliza i izdaleka.

Svemirsko odelo takođe ima fleksibilne i pouzdane rukavice, panoramski vizir sa zaštitom od odsjaja, kao i zglobove prilagođene okruženju sa niskom gravitacijom. Ukupni dizajn odela je lagan, pogodan za aktivnosti na površini Meseca.

Astronauti Džai Džigang i Vang Japing služe kao modeli za novo lunarno odelo u videu. Odeveni u opremu za Mesec, izvode različite pokrete, uključujući hodanje, čučanje, saginjanje, klečanje na jednom kolenu i penjanje uz merdevine.

(Beta, 30.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja