Kako kažnjavati decu ubice mlađe od 14 godina: Čak 26 maloletnika prošle godine počinilo najteži zločin: Da li će Srbija spustiti granicu krivične odgovornosti?

Blic pre 4 sati

Prošle godine je čak 26 maloletnika počinilo ubistvo. Neki od njih uopšte neće odgovarati, neki će u najboljem slučaju dobiti 10, 15 ili 20 godina zatvora. Baš zbog ovoga, u poslednje vreme se sve više zagovara da granica krivične odgovornosti maloletnika treba da se spusti sa 14 na 12 godina. O ovoj temi su u emisiji "Blic Uživo" govorili advokatica Maja Atanasković, advokat Nikola Ristović i profesorom Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu, Zoran Pavlović.

Atanasković je odmah na početku istakla da zakone treba prilagođavati novim društvenim tokovima, kao i promenama koje se dešavaju u društvu. - Međutim, nijedan zakon ne treba menjati pod hitno i nijedan zakon ne treba menjati bez razloga. Pre izmene svakog zakona mora se pristupiti ozbiljnoj analizi promena koje su nastale u društvu i eventualno kakva kaznena politika bi dovela do smanjenja određenih krivičnih dela. Svaku izmenu zakona treba dobro analizirati i

Novi Sad »

Ključne reči

Hronika, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja