Anđelković: Opozicija mora da se ujedini i razmili po celoj Srbiji

Beta pre 3 sata

Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio je danas da bi, u situaciji kada Srpska napredna stranka (SNS) kontroliše više od 95 odsto medija, opozicija morala da se razmili po celoj Srbiji kako bi povećala svoj rejting.

Anđelković je agenciji Beta kazao da građani Srbije očekuju jedinstvo opozicije i efikasan otpor "mračnom režimu" koji im je više puta bio najavljen, ali je izostao.

"Pobedonosna politika ne može da se vodi primarno u Beogradu. Nedopustivo je da se okupljanja širom Srbije i dalje odvijaju bez poznatih beogradskih lica. Niti da se ona tu i tamo pojave pa munjevito vrate u prestonicu. Vučićev (Aleksandar) režim mora aktivno da se odbaci od Trgovišta do Subotice i od Kladova do Novog Pazara", rekao je.

Prema njegovim rečima, bojazan od vlasti prožima celu Srbiju.

"Polazeći od toga, moramo da budemo skeptični prema rezultatima istraživanja njenog rejtinga. Ljudi se plaše da kažu šta stvarno misle, pa je on tu viši nego što stvarno jeste. To omogućava Vučiću da namešta izbore. Dogod na izbornim mestima ne budu postavljene kamere koje će snimati proces glasanja, razume se bez beleženja šta ko zaokružuje, i prebrojavanja listića, pobeđivaće režim postmoderne stahovlade. Šibicarski će sve pakovati tako da usled straha nerealni rezultati istraživanja budu 'potvrđeni' na pokradenim izborima", naglasio je Anđelković.

Dodao je da se opozicija tome i sličnom povremeno hrabro suprotstavi, a onda kao da digne ruke od svog posla i apatično nastavi da igra na Vučićevu muziku.

"Tu leži koren i novog talasa razočaranja građana u opoziciju. Oni očekuju efikasan otpor mračnom režimu koji im je više puta bio najavljen, ali je izostao", istakao je.

Anđelković smatra da opozicija ne bi trebalo da postupa po pravilima, kako je rekao, uzurpatora vlasti.

"Dok se to bude dešavalo Vučić će se drsko smeškati i držati sumanuto samouverene govore na dve-tri režimske televizije istovremeno. Ne da bi nekog ubedio već kako bi pokazao svoju moć, a nemoć oponenata, te produbio strah podanika", ocenio je.

Anđelković je podsetio da je Vučić samo u dva navrata prestao da se obraća preko režimskih medija.

"To je bilo tokom ekoloških protesta 2021-2022. i u prvoj fazi masovnog ispoljavanja narodnog nezadovoljstva posle zločina u OŠ 'Vladimir Ribnikar' i Mladenovcu 2023. godine. Tada se strah s ulica srpskih gradova preselio na lice Aleksandra bez Kosova. Nažalost brzo je nestao. Njegovi stranački protivnici nisu umeli da iskoriste erupciju građanskog nezadovoljstva. Isprazne šetnje i nerealni zahtevi umore i narod nezadovoljan nedelima režima. I on nastavi po starom", kazao je.

Da tako ne bi bilo nadalje, dodao je Anđelković, vreme je za masovan i energičan građanski otpor.

"Režim Srbe tretira onako kako je s Afroamerikancima postupao Kju-kluks-klan na američkom jugu. Pa kao što su oni, podržani od strane progresivno nastrojenih belaca, postupili krajem 50-ih i početkom 60-ih godina 20. veka, to bi trebalo da učinimo i mi. Vreme je za pasivan, nenasilan otpor kartel-autokratskom klanu koji je oteo Srbiju. Možemo da je oslobodimo samo ako parališemo sistem. Opozicija je već najavila takav otpor, od ignorisanja uzurpiranih institucija, preko masovnih blokada i protesta, do široke informativne akcije, ali sve je ostalo u duhu izreke: 'pas laje, vetar nosi'", rekao je analitičar.

Prema njegovim rečima, rejting opozicije je takav da Vučić može da se veseli.

"Nije on jak, već su njegovi oponenti stvorili predstavu da su konfuzni", ocenio je.

Na pitanje kako opozicija da poveća rejting, Anđelković je kazao da bi trebalo da pokrenu ono što su najavljivali, a čega se "lažni car Aleksandar plaši".

"Potrebno je napustiti, zbog ponašanja establišmenta, antinarodnu Skupštinu Srbije, što ne znači nužno i podnošenje poslaničkih ostavki jer partije nekako moraju da se finansiraju, i formirati Slobodan parlament koji bi radio pred očima javnosti. Izabrati tzv. alternativnu vladu ili neko drugo izvršno telo koje bi pokrenulo sveobuhvatnu međunarodnu akciju delegitizmizacije režima, a ovu sadašnju, sve s onim koji se izdaje za predsednika države, a ujedno je i kancelar, patrijarh i šef Vrhovnog suda – proglasiti otimačima trona", rekao je Anđelković.

Jedino tako demokratska lava, dodao je, može da odnese zidove Vučićevih propagandno-represivnih zidova kojima je ogradio Srbiju.

"Prvi korak ka tome je objedinjavanje opozicije u, recimo, Pokret za normalnu Srbiju, s minimalnim programom koji podrazumeva nametanje privremene vlade i održavanje slobodnih izbora. I onda, dok Vučić ne bude prisiljen da kapitulira, formiranje pomenutih alternativnih institucija te pokretanje nenasilnog, ali sveobuhvatnog otpora. Tada će građani biti podstaknuti da stanu uz one u koje su sada izgubili veliki deo poverenja, a strah će se preseliti u vilu Bokeljka. Od nje do aerodroma pogodnog za beg iz zemlje samo je nekoliko kilometara", zaključio je Anđelković.

Najnovije istraživanje javnog mnjenja istraživačko-izdavačkog centra Demostat pokazalo je da je rejting i partija vlasti i partija opozicije u padu, s tim što je izrazitiji pad poverenja u stranke opozicije.

Glavni istraživač Demostata Srećko Mihailović rekao je da je istraživanje, sprovedeno na 1.200 ispitanika tokom septembra, pokazalo da je nepoverenje u partije vlasti 42 odsto, a nepoverenje u opozicione - 66 odsto.

"Njihovo ponašanje u predizbornom i izbornom procesu u decembru prošle godine i maju ove godine imaju donekle opravdanja za ovako nizak stepen poverenja", rekao je Mihailović.

Prema njegovim rečima, poverenje u opoziciju ima šest odsto ispitanika, dok 24 odsto ima delom poverenje, delom nepoverenje.

(Beta, 17.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja