Ponašanjem u trudnoći određujemo budućnost dece: Ove su 3 najgore navike koje štete našem zdravlju: "Mame ne žive zdravo"

Blic pre 4 sati

U Srbiji među decom uzrasta od 5 do 14 godina, čak 12,9% je gojazno. Umereno gojazno je 16,6% dece. U odnosu na prethodna istraživanja iz 2013. godine, taj procenat je povećan. Najveće povećanje broja gojazne dece stare 5 i 6 godina, i to 21,1%. Ni projekcije nisu bolje. Skoro 2 miliona stanovnika Srbije biće gojazno do 2030. godine, dok će više od 215.000 dece imati problema sa gojaznošću. To je skoro 20% dece i mladih, jedan od najvećih procenata u Evropi.

U publikaciji Epidemija gojaznosti u Srbiji se navodi da će 30% gojazne predškolske dece postati gojazni odrasli. Predviđa se i da će 50% gojazne dece od 7 do 12 godina biti gojazno i kada odrastu, i da će 70% gojaznih adolescenata ostati gojazni zauvek. Kardiolog Petar Borović navodi da način života trudnice utiče na to kakvo će kasnije biti dete. Naime, ako žena u trudnoći ne jede voće, neće ga jesti ne deca. - Mame ne žive zdravo, kod mene dolaze 35% trudnica

Blic »

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja