Majmunske boginje se mogu preneti i preko posteljine: Prof. dr Kisić objasnila i jedini način kako se mogu preneti i kapljičnim putem: Jedna grupa ljudi je zaštićena

Blic 17.08.2024

Direktorka Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" prof. dr Darija Kisić rekla je da u Srbiji od oktorbra 2022. godine do danas nije zabaležen nijedan slučaj majmunskih boginja, napomenula je da se mogu preneti i preko posteljine, ali i objasnila da li i kako osobe mogu da se zaraze kapljičnim putem. Istakla je da su od ovog virusa zaštićeni svi oni koji se vakcinisali protiv velikih boginja.

Objasnila je i da je za sada je stepen masovnijeg prenošenja nizak, i da je u pitanju DNK virus koji nema sposobnost velikih antigenskih mutacija. - Virus majmunskih boginja nije nepoznat ljudskoj populaciji. Već 50-ih godina prošlog veka je identifikovan na majmunima, odatkle i potiče njihov naziv. 70-ih godina je uočeno obolevanje kod ljudi, radilo se o jednom dečaku u Kongu, i od tada se on sporadično detektovao isljučivo na području centralne i zapadne Afrike.

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja