Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 07.01.2018

Iranski tanker se zapalio kod kineske obale

Al Jazeera 07.01.2018
Trideset dvije osobe vode se kao nestale nakon sudara teretnog broda i tankera koji se zapalio kod istočne obale Kine. Search and rescue operation under way as 32 went missing after two vessels collided off the east coast of China; A Panama registered… »

U Istanbulu otvorena restaurirana 'Željezna' crkva

Al Jazeera 07.01.2018
Nakon sedam godina restauratorskih radova, vrijednih 3,5 miliona eura, otvorena je bugarska pravoslavna Crkva sv. Stefana. Nakon sedmogodišnje restauracije, u Istanbulu je danas svečano otvorena bugarska pravoslavna crkva Svetog Stefana, prenosi… »

Video: Vojska spašava vozače iz snijega u Španiji

Al Jazeera 07.01.2018
Španska vojska angažirana je da bi spasla vozače zarobljene u automobilima u snijegu koji je pogodio velike dijelove Španije. #Nevada 50 efectivos del #BIEM1 se encuentran trabajando entre los KM 62 y 67 de la #AP6 en los dos sentidos mientras que 113… »

Mesić: Milošević nudio Tuđmanu 'tursku Hrvatsku'

Al Jazeera 07.01.2018
Gostujući u emisiji HRT-a Nedjeljom u 2 Mesić je posvjedočio kako su Cazin, Kladuša i Bihać Tuđmanu nuđeni kao ‛turska Hrvatska’. Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da je za etničko čišćenje BiH najodgovorniji… »

Merkel počela pregovore o formiranju vlade

Al Jazeera 07.01.2018
Liderka CDU-a Angela Merkel otpočela je pregovore sa Martinom Schulzom iz SPD-a o formiranju Vlade i okončanju političkog zastoja. Njemačka kancelarka Angela Merkel započela je danas pregovore sa Socijaldemokratskom partijom (SPD) o formiranju nove… »

Iran proglasio pobjedu nad antivladinim protestima

Al Jazeera 07.01.2018
Iranski parlament ispituje uzroke protesta u kojima je više od 20 osoba ubijeno, a stotine su privedene. Iranska Revolucionarna garda saopćila je da su njene snage sigurnosti zaustavile nemire povezane sa antivladinim protestima, dok je iranski… »

Video: Vjetar bacao žičaru s prestravljenim skijašima

Al Jazeera 07.01.2018
U austrijskom zimovalištu dvoje skijaša ostalo je zarobljeno u toku jake oluje koja je prijetila da otkine žičaru. Izvor: YouTube/BoardShortzNL Na skijalištu na Alpima, u dolini Montafon u Austriji, dvoje skijaša ostalo je zarobljeno na žičari u… »

Prijepolje: Zbog bombe obustavljen željeznički saobraćaj

Al Jazeera 07.01.2018
Na pruzi Beograd-Bar kod Prijepolja obustavljen saobraćaj nakon što je pored pruge pronađena ručna bomba. Željeznički saobraćaj na dionici barske pruge kod Prijepolja u Srbiji u prekidu je od 15.38 sati, nakon što je čuvar pruge prilikom obilaska… »

Saudijski avion pao u Jemenu, pobunjenici tvrde da je oboren

Al Jazeera 07.01.2018
Oba pilota spašena su nakon pada ratnog aviona koalicije pod vodstvom Saudijske Arabije u zračnom prostoru Jemena. Kraljevska Ratna avijacija Saudijske Arabije je saopćila da su spašena oba pilota čiji se borbeni avion srušio tokom operacije u… »

Banja Luka: Dvije osobe uhapšene zbog skrnavljenja džamije

Al Jazeera 07.01.2018
Banjolučka policija uhapsila je dvije osobe koje su bacanjem svinjskih iznutrica oskrnavile džamiju u Bronzanom Majdanu. Banjolučka policija uhapsila je dvije osobe koje su bacile iznutrice na džamiju u Bronzanom Majdanu kod Banje Luke. Uhapšene su… »