Izvor: Politika/Društvo arhiva vesti 07.01.2018

Tradicionalno lomljenje česnice ispred Hrama Svetog Save

Politika 07.01.2018
Tradiconalno lomljenje božićne česnice organizovano je danas u Beogradu ispred Hrama Svetog Save na Vračaru. Okupljenima su podeljene dve česnice, jedan od 2.000 delova i drugi od 800 delova, sa po tri zlatna i deset srebrnih dukata. Prisustvovali su… »

General Diković: KFOR nas upozorio na moguće nemire

Politika 07.01.2018
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković izjavio je da je uoči božićnih praznika od KFOR-a dobio informacije da u Kopnenoj zoni bezbednosti i na prostoru Kosova i Metohije može doći do ugrožavanja bezbednosti. On je, prilikom… »

U Srbiji sutra oblačno, temperatura do 16 stepeni

Politika 07.01.2018
U Srbiji će sutra ujutro ponegde po kotlinama biti kratkotrajna magla, a u toku dana malo do umereno oblačno i toplo, uz slab i umeren vetar, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod. Najniža temperatura biće od nule do sedam stepeni, a… »

Antić: Demografska politika u vrhu prioriteta vlade

Politika 07.01.2018
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević obišli su danas porodilište KBC „Dragiša Mišović” i uručili poklone porodiljama i zaposlenima u toj zdravstvenoj ustanovi. Ministar… »

Poslanica Irineja: Kosovo je naš Jerusalim

Politika 07.01.2018
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej pozvao je u Božićnoj poslanici vernike da srcem i dušom budu jedno sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji koje je „naš večni zalog”. Istakao je da se ne sme zaboraviti da su Kosovo i Metohija srpski… »

Popović-Ivković obišla policajce na Aerodromu Nikola Tesla

Politika 07.01.2018
Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović-Ivković obišla je tokom Badnje večeri pripadnike Uprave granične policije na Aerodromu „Nikola Tesla” i graničnom prelazu Horgoš i zahvalila im na danonoćnom radu čak i… »

U pravoslavnim crkvama u regionu obeležen Božić

Politika 07.01.2018
ZAGREB, SARAJEVO, PODGORICA – U svim pravoslavnim crkvama u regionu, koje Božić obeležavaju po Julijanskom kalendaru, danas su služene božićne liturgije na kojima je pročitana poslanica patrijarha Irineja, koji je vernike pozvao da srcem i dušom… »

Za jedan vek se udvostručio broj pravoslavaca

Politika 07.01.2018
U odnosu na ukupan broj hrišćana, pravoslavnih vernika je ipak sve manje, pokazuje istraživanje američkog instituta Pju. Božićni post, badnjak, česnica ili etiopski „indžera” hleb i „dorov-vat” piletina u sosu od crvenog bibera: koliko… »

Razočaranje Laze Kostića

Politika 07.01.2018
Zašto je Velika škola u Beogradu za peštanskog doktora prava bila nedostižan cilj i šta je pesnik o tome s gorčinom pisao Valtazaru Bogišiću. „Ja ću sve učiniti, da nađem sebi stanka van Srbije i, razumije se, van Crne Gore. Trebalo je da… »

Predeo slikan svetlošću i senkama

Politika 07.01.2018
Rezultati istraživanja saradnika Instituta postali deo svetske riznice znanja, dočaravajući bogatiju sliku od stereotipnih predstava o Balkanu kao buretu baruta. Balkan je odvajkada područje susretanja, prožimanja i sukoba različitih naroda… »