Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 07.01.2018

Božić po julijanskog kalendaru

Slobodna Evropa 07.01.2018
Vernici koji poštuju julijanski kalendar obeležavaju Božić – rođenje Isusa Hrista, koji predstavlja najradosniji hrišćanski praznik. To je dan kada se slavi rođenje Isusa Hrista i kada je, prema verovanju, njegov duh prisutan među ljudima… »

Koncesionar 'Nikole Tesle': Cilj poboljšanje rada aerodroma

Slobodna Evropa 07.01.2018
Francuska korporacija "Vansi erports" (Vinci Airports) saopštila je da će kao koncesionar za Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu težiti poboljšanju uslova rada aerodroma, kao i da će reorganizovati i optimalizovati putničke tokove i proširiti… »

Mesić: Vens-Ovenov plan najodgovorniji za etničko čišćenje u BiH

Slobodna Evropa 07.01.2018
Nekadašnji predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da je za etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini najodgovorniji Vens-Ovenov plan. Mesić je rekao i da pred Haškim tribunalom nije svedočio ništa lično o haškom osuđeniku Slobodanu Praljku… »

BiH: Hapšenje zbog sumnje na trgovinu oružjem

Slobodna Evropa 07.01.2018
Pripadnici federalne uprave policije (FUP) uhapsili su osobu osumnjičenu za organizovanje krijumčarenja oružja i vojne opreme u Sloveniju i tragaju za više osoba koje su uključene u lanac trgovine naoružanjem, saopštio je FUP. Na području Travnika… »

Pariz: Komemoracija povodom trogodišnjice terorističkih napada

Slobodna Evropa 07.01.2018
Francuski predsednik Emanuel Makron odao je poštu žrtvama napada 2015. na redakciju satiričnog nedeljnika "Šarli ebdoa" i jednu jevrejsku prodavnicu u Parizu. Skromna komemoracija počela je u nekadašnjoj redakciji lista u istočnom delu Pariza, u… »

Uspostavljen saobraćaj na pruzi Beograd-Bar

Slobodna Evropa 07.01.2018
U nedelju, oko 22.30 sati, uspostavljen je železnički saobraćaj na deonici barske pruge između Bistrice i Prijepolja, koji je bio obustavljen od popodneva jer je u mestu Zalug, kod Prijepolja, među šinama nađena ručna bomba. Saobraćaj je prekinut… »

Australija: Tropske vrućine ne prestaju

Slobodna Evropa 07.01.2018
Grad Sidnej u Australiji suočen je s najvišom temperaturom u proteklih 79 godina, koja je dostigla 47,3 stepena Celzijusa. Objavljeno je nekoliko upozorenja na požare u širem regionu Sidneja, a potpuno je zabranjeno paljenje vatre kako bi se smanjio… »

Okriven spomenik Mati Parlovu

Slobodna Evropa 07.01.2018
Spomenik legendarnom hrvatskom i jugoslovenskom bokseru Mati Parlovu otkriven je pred više stotina građana u Fažani, u Istri. Otkrivanju spomenika u parku u Fažani prisustvovali su sin, ćerka i dve unuke legendarnog boksera i čelnici tog istarskog… »

Prvi korak BiH prema fondovima EU

Slobodna Evropa 07.01.2018
Vijeće ministara BiH usvojilo je jednoglasno Strategiju ruralnog razvoja. Vlada Republike Srpske posljedjeg dana stare godine dostavila je pozitivno mišljenje na strateški plan ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine, čime su stvoreni uslovi za… »

Nemačka: Nova runda pregovora o vladajućoj koaliciji

Slobodna Evropa 07.01.2018
Kancelarka Nemačke Angela Merkel pokrenula je novu rundu pregovora o koaliciji kako bi bio okončan politički zastoj u toj zemlji, objavila je agencija Rojters. U Nemačkoj nova vlada nije izabrana više od tri meseca posle izbora. U petodnevnim… »