Arhiva » Vesti » Danas 14.01.2018

Sad smo važna karika u sistemu FSS

Danas nedelja, 14. januar 2018.  |  Piše: P. Lešević Piše: A. Pavl

Krajem prošle godine Skupštine FS Regiona zapadna Srbija (FSRZS) povodom 25. godišnjice od osnivanja nagradila je svoje zaslužne članove zlatnim plaketama i zahvalnicama za dugogodišnje angažovanje u fudbalu, ali i za trenutne rezultate.

Među laureatima, zajedno sa Ivicom Kraljem i trenerom lučanske Mladosti Nenadom Milovanovićem, kao i poznatim ličnostima iz drugih klubova našao se i dugogodišnji fudbaler i funkcioner FK Novi Pazara Tarik Imamović. FSRZS kao najbrojniji u sistemu FSS zahvalio se tom prilikom i fudbalerima sa svoje teritorije koji su odveli Srbiju na Mundijal, među osmoricom zaslužnih našlo se i ime najboljeg novopazarskog fudbalera Adema Ljajića. Radno predsedništvo na pomenutoj Skupštini činila su trojica članova, jedan od njih bio je i predsednik Fudbalskog saveza opština Novi Pazar - Raška i Tutin, Senad Ljajić. Na toj funkciji nalazi se dve godine, a o prošlim, sadašnjim i budućim aktivnostima, rado je govorio.

* FSO Novi Pazar - Raška - Tutin pripada mlađim organizacijama, pod vašim okriljem su klubovi iz Novog Pazara i opština Raška i Tutin. Koliko je klubova?

- To je 12 seniorskih sastava, među kojima su i klubovi malog fudbala Novi Pazar i Raška, među njima je sedam koji imaju mlađe selekcije. Vodeći klub je prvoligaš Novi Pazar, za njim ide srpskoligaš Tutin, a ono čime smo mi kao Savez posebno ponosni jesu rezultati mlađih kategorija, omladinaca, pa i kadeta Novog Pazara, zatim AS-a, Pazar juniorsa, Sport kluba 99... Imamo više od 1.100 registrovanih fudbalera.

* Kako ste tretirani u organizacijama iznad vaše, FS Raškog okruga i FSRZS?

- Otkako je na čelu Raškog okruga iskusni i u višim fudbalskim organizacijama izuzetno uvaženi Boban Đerković mnogo toga se promenilo nabolje. Ja sam jedan od potpredsednika, a na visokim pozicijama su i članovi našeg Saveza, Imamović iz Novog Pazara i Matović iz Baljevca. Da imamo važnu ulogu na nivou zapadne Srbije pokazala je i nagrada koja je dodeljena našem kadru, gospodinu Tariku Imamoviću. Zastupljeni smo i na najvišem nivou, obzirom da sam se ja na nekoliko utakmica Super lige našao u ulozi delegata. Izborili smo se da naši stavovi imaju težinu i na najvišem fudbalskom stepeniku u zemlji.

* FSO Novi Pazar - Raška - Tutin ima svoju kancelariju u sklopu Gradskog stadiona u Novom Pazaru. Čini se postoje svi uslovi za normalan i nesmetan rad?

- Kuburimo sa nedostatkom sportskih radnika. Mnogo fudbalera i ostalih fudbalskih lica iz ove tri opštine opslužujemo. Već postoji potreba za jednim profesionalcem - sekretarom. To nam nalaže i zakon, a i potreba za takvim licem je evidentna

* Kako Savez izlazi u susret klubovima u ovim nimalo lakim vremenima?

- Mnogo je teškoća, klubovi se i bukvalno bore da bi opstali. Finansijske prilike su takve da je umetnost takmičiti se. U skladu sa našim ne preterano velikim mogućnostima činimo sve da onima koji nam se obrate za pomoć izađemo u susret, tako smo pronalazili načine da pomognemo određene klubove, delegate, sudije i fudbalere, praktično sve one koji nam se za pomoć obrate. Nažalost, fudbalski radnici sve više vremena provode povlačeći se po sudovima ne bi li održali klubove, bore se sa svim i svačim, a kad savladaju najveće prepreke onda se susretnu sa pravnim problemima. Zaista, nije lako.

* Odlaskom sa sudijske scene Abdulahija, nešto kasnije i Gegića, Savez dugo nije mogao da se pohvali dostignućima u toj oblasti. U međuvremenu se mnogo toga promenilo?

- Jedan od sudija koji najviše obećavaju dolazi iz naše organizacije, Dragan Čolović iz Raške nametnuo se i već duže vreme je prisutan kao glavni sudija na listi Super lige, njegov sugrađanin Milan Pašajlić stigao je do Prve lige.

* Šta je sa sudijama iz Novog Pazara. Dugo ih nema na listama tri najjača ranga?

- Činimo velike napore kako bi stanje popravili. Najviše nade polažemo u Bihorca i Ejupovića. Oni će uskoro polagati ispite za republičke sudije posle čega će se naći na listi zonske lige. U okružnim ligama imamo Nailovića i Paučinca. Važno je da smo krenuli s mrtve tačke i da se ta praznina velikom brzinom popunjava. U vreme mog mandata beležimo još jedan vrlo važan pomak, trenerska i sudijska organizacija iako dugo postoje nisu bile zavedene u Agenciji za privredne registre, pa faktički kao da nisu ni postojale, sad smo i taj problem otklonili.

* Sigurno ste postavili ciljeve za ovu godinu. Koji su najvažniji?

- Sadašnji sistem takmičenja u kadetskim ligama FSRZS podseća me umnogome na nekadašnje seniorske Međuopštinske lige. Nedavno sam uživao gledajući utakmicu AS - Sport klub 99. Zato smo i došli na ideju da krenemo sa Međuopštinskom ligom kadeta, što bi moglo da prethodi osnivanju jedne takve seniorske lige. Sve u cilju stvaranja novih Ljajića, Mašovića... Možda bi ih već i bilo da nije prevelikih i nerealnih očekivanja, moram to da kažem, od strane roditelja.

* Ova 2018. je i jubilarna godina FSO Novi Pazar - Raška - Tutin. Postojite 20 godina, FK Novi Pazar slaviće 90 - ti rođendan, verovatno ove godišnjice planirate da obeležite na dostojan način?

- Nadam se da će nam tim povodom poći za rukom da organizujemo jedan veliki vikend turnir na kojem bi pored selekcije grada Novog Pazara učestvovale i gradske selekcije pojedinih većih gradova. Najbolji klub pod okriljem našeg Saveza - Novi Pazar se u jubilarnoj godini suočava sa problemima, ali ne sumnjam da će oni koji su mnogo uložili u njega i napravili od Pazara brend uraditi ono što je za klub najbolje. Krajem godine dodelićemo priznanja i plakete najzaslužnijim članovima. Još mnogo toga želimo, a šta ćemo i koliko od zamišljenog ostvariti zavisi od mnogih okolnosti.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Novi Pazar Fudbal FSS

©2018 Netmark d.o.o.