Izvor: Al Jazeera/Društvo arhiva vesti 14.01.2018

Od Grčke do Vogošće: Migranti i izbjeglice smješteni u omladinskom udruženju

Al Jazeera 14.01.2018
Sve više migranta i izbjeglica iz Sirije, Tunisa, Libije, Afganistana i Pakistana stiže u BiH, dok su prihvatni centri popunjeni. Nizam Khediri iz Tunisa i Thabet Alisba iz Sirije pobjegli su iz svojih zemalja, ostavljajući porodice i prijatelje iza… »

Dodikovo tetošenje kavkaskih separatista

Al Jazeera 14.01.2018
Saradnja Republike Srpske i separatističkih kavkaskih republika predstavlja provokaciju upućenu Zapadu, ali i narodima Bosne i Hercegovine. Na proslavi Dana Republike Srpske u višednevnoj poseti boravio je predsednik nepriznate separatističke… »

Na novogradnji je najbolja stvar fasada

Al Jazeera 14.01.2018
Sarajevo je postalo svojevrsna laboratorija arhitekture gdje se izučava kako novogradnja ne odgovara funkcionalnosti. "Stambena zgrada bez vlastitog parkinga donekle je i prihvatljiva stvar, ali vlaga u stanu na desetom spratu stvarno se ne može… »

Trumpova ultimativna persijska minijatura

Al Jazeera 14.01.2018
S Trumpovim ulimatumom Kongresu i saveznicima i novim sankcijama Iranu, jasno je da kriza nije riješena već odgođena. Donald Trump je nuklearnom sporazumu sa Teheranom dao još 120 dana života, ultimativno zahtevajući od Kongresa i saveznika da… »

Zbog Komšićeve kandidature, Hrvati će Čoviću oprostiti sve greške

Al Jazeera 14.01.2018
Komšić ima iluziju da može vladati bez podrške hrvatskog biračkog tijela a Čović da je on jedini ovlašten za hrvatsko domoljublje. Željko Komšić odlučio je ponovo testirati volju birača na općim izborima spram politike koju vodi. U dva… »

Kad dođe EU s novcem nećemo imati sa čim pred njih

Al Jazeera 14.01.2018
Milioni iz evropske blagajne su nadohvat ruke bh. poljoprivrednicima, ali za to treba pripremiti kvalitetne projekte. „Evropska unija će nas u nekom trenutku iznenaditi – doći će s novcima, a mi nećemo imati projekte da te novce uzmemo“, govori… »

Interaktivno: Najmanje američkih vojnika van SAD-a u šest decenija

Al Jazeera 14.01.2018
Prvi put u proteklih šest decenija broj američkih vojnika stacioniranih izvan SAD-a pao je ispod 200.000. Broj aktivnih vojnika američke vojske koji su stacionirani izvan SAD-a pao je ispod 200.000, prvi put u posljednjih šest decenija. Ovaj pad… »

Online Baza bh. filma

Al Jazeera 14.01.2018
Online Baza bh. filma svim zainteresiranim omogućit će da dođu do informacija o filmovima bh. kinematografije nastalim nakon 1992. Objedinjene na jednom mjestu informacije koje govore o ratnoj i poslijeratnoj bosanskohercegovačkoj kinematografiji… »

General Mirko Vranić, mlinara starog sin

Al Jazeera 14.01.2018
Iz pamćenja je potpuno nestala ljudska veličina mlinarevog sina kome je Titova revolucija bila mladalački izazov, Jugoslavija logični izbor, a nedjeljiva BiH životna oporuka. Malo je i živih Sanjana a i Bosanaca i Hercegovaca kojima nešto znači… »

Krajina puna kamena koji se traži u Evropi

Al Jazeera 14.01.2018
Cijeli Liskovac je pun toga kamena i to da je u Evropskoj uniji neko bi to sve zakupio u koncesiju i napravio posao stoljeća. Dugovječan i vrlo moćan prirodni materijal Liskovački kamen se stotinama godina koristi za izgradnju kuća, ograda i ukrasa… »