Izvor: Danas/Društvo arhiva vesti 14.01.2018

U Kraljevini Jugoslaviji najviše se jela šljiva, a pila šljivovica

Danas 14.01.2018
Austrijski listovi pišu, a Pravda to 14. januara 1938. prenosi kao glavni tekst na naslovnoj - o tome kako je nakon konferencije u Pešti Austrija "još više učvrstila nezavisnost". - Austrija uvek vidi da je Italija na istoj liniji sa Londonom i… »

Vulin obišao VMC Hitna pomoć

Danas 14.01.2018
Uoči pravoslavne Nove godine ministar odbrane Aleksandar Vulin posetio je zaposlene u Vojnom medicinskom centru Hitna pomoć na Slaviji. Tamo su ga zastupnik načelnika Uprave za vojno zdravstvo pukovnik Uglješa Jovičić i upravnik VMC Hitna pomoć… »

Zbirke zadataka za malu maturu od utorka u prodaji

Danas 14.01.2018
Zbirke zadataka iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i kombinovanog testa za pripremu đaka za polaganje male mature od utorka se mogu kupiti u knjižarama Prosvetnog pregleda i drugim knjižarama širom Srbije ili naručiti pouzećem. Svaka… »

Smijeh slobode

Danas 14.01.2018
Gotovo da nema goreg ludila od traženja knjiga koje namah zatrebaju, pored toga što bismo želeli da su uvek tu, kao i ljudi, autori koji su ih napisali. A onda se zbude još nešto dramatičnije zastrašujuće, nedostatno osećanja kada autori nestanu… »

Potraga za otrovanim životinjama

Danas 14.01.2018
U intenzivnoj pretrazi terena u okolini sela Svilojevo, kod Apatina, policijski psi proteklih dana pronašli novih 16 leševa otrovanih životinja. Kako navodi Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu… »

Poetski aforizmi Dušana Lončara

Danas 14.01.2018
Postoji nekoliko tipova satiričara, odnosno aforističara: univerzalni, čiji iskazi se odnose na nesavršenost ljudske prirode, poput Jirži Leca i Efraima Kišona; Dvorski aforističari brinu da ne uvrede / povrede osetljivost sujete i interese… »

Smrt bandi - sloboda Jugoslaviji

Danas 14.01.2018
Novi roman Marka Vidojkovića "E baš vam hvala", koji se krajem prošle godine pojavio u izdanju "Lagune", i već je mesecima na srpskim i hrvatskim top-listama, dobiće svoje slovenačko izdanje. Jedna od najvećih slovenačkih izdavačkih kuća… »

Ko (ne) uvažava Marinu Abramović

Danas 14.01.2018
Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, izjavila je da će čuvena Marina Abramović konačno 2019. godine, na kraju svoje evropske turneje, organizovati veliku retrospektivnu izložbu u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Posle organizovanja svojih… »

Frederik Gro: Neposlušnost je ono što nas humanizuje

Danas 14.01.2018
„Prihvatili smo neprihvatljivo“ (“Nous avons accepté l’inacceptable”), uvodno je poglavlje u studiji nedavno objavljenoj u Francuskoj pod naslovom Désobéir (éd. Albin Michel, 2017). Doslovno – „ne poslušati“, što bismo, bliže duhu… »

Padobranac protiv pirata

Danas 14.01.2018
Neočekivane okolnosti često poremete nečije životne planove, a materijalni razlozi nateraju mnoge da se bave poslovima o kojima nisu ni sanjali. Zbog posla i dobre zarade, mnogi građani Srbije primorani su da, privremeno ili na duže, napuste svoj… »