Izvor: Nova ekonomija/Ekonomija arhiva vesti 16.01.2018

Bitkoin, najpopularnija digitalna valuta, pao za čak 20 odsto

Nova ekonomija 16.01.2018
Bitkoin je pao čak 20 odsto zbog širenja strahovanja o daljim ograničenjima tržišta posle najave Južne Koreje da će zabraniti trgovinu kriptovalutama. Bitkoin, kao najveća digitalna valuta pao je prvo 14 odsto na 11.940 dolara danas pre podne u… »

Evropska komisija traži i od Srbije niže cene rominga

Nova ekonomija 16.01.2018
Evropska komisija organizovala je u Briselu sastanak telekomunukacionih operatera sa prostora Zapadnog Balkana. "Tražili smo od kompanija iz regiona da istraže mogućnosti smanjenja cena rominga među zemljama Zapadnog Balkana", kaže portparolka… »

Evropska unija građane košta manje od jedne šolje kafe dnevno

Nova ekonomija 16.01.2018
Evropska unija građane košta manje od jedne šolje kafe dnevno, iako postoje velike i iznenađujuće razlike u tome koliko Evropljani iz različitih zemalja plaćaju EU, piše Politiko. Novim "EU kapućino indeksom", koji je objavio Politiko, rangirane… »

Uvoz dijamanata, dragog kamenja, bisera i svile u BiH enormno porastao

Nova ekonomija 16.01.2018
Uvoz dijamanata, dragog kamenja, bisera i svile u Bosni i Hercegovini enormno je porastao, pa je u 2017. uvezeno 28 puta više dijamanata nego godinu ranije. Uvoz dijamanata porastao je sa 166.250 konvertibilnih maraka na 4.711.150 KM, dragog kamenja na… »

Čileanski čelnici optužili Svetsku banku da lažira izveštaje Doing Business liste

Nova ekonomija 16.01.2018
Čileanski čelnici optužili su Svetsku banku da je u svojim izveštajima o regulativi poslovanja "Doing Business" više godina nepošteno tretirala tu državu. Čileanski ministar spoljnih poslova Heraldo Munoz, reagujući na intervju glavnog ekonomista… »

Kosor: Najtužniji utisak s Vučićeve konferencije nemo statiranje Ane Brnabić

Nova ekonomija 16.01.2018
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti nakon ubistva Olivera Ivanovića. Pored njega, bez reči, punih sat vremena, koliko je obraćanje trajalo, stajala je premijerka Srbije Ana Brnabić. Odmah je to na svom Twitter profilu… »

Komisija za zaštitu konkurencije: Nema poremećaja na tržištu otkupa malina

Nova ekonomija 16.01.2018
Komisija za zaštitu konkurencije, nakon analize uslova konkurencije na tržištu otkupa i izvoza malina u Srbiji, nije utvrdila poremećaj na tržištu otkupa tog voća. "Podaci o otkupljenim količinama i realizovanoj vrednosti otkupa, kao i o otkupnim… »

Srbija može da izvozi u Japan poljoprivredne proizvode

Nova ekonomija 16.01.2018
Jedna od osnovnih specifičnosti japanskog tržišta je da je to veoma zahtevno i probirljivo tržište sa jakom kontrolom uvoznih proizvoda i, po potrebi, primenom necarinskih barijera. Šta možemo da izvezemo na takvo tržište, a kakve investicije da… »