Izvor: SEEbiz/Ekonomija arhiva vesti 16.01.2018

Azijska tržišta: Novi rekordi, investitori optimistični

SEEbiz 16.01.2018
TOKIO – Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica dosegnule nove rekordne razine jer su ulagači optimistični u vezi rasta najvećih svjetskih gospodarstava i zarada kompanija, dok se tečaj eura prema dolaru i dalje kreće na najvišim razinama u… »

Uvoz dijamanata u BiH uzletio 28 puta

SEEbiz 16.01.2018
BANJA LUKA - Uvoz dijamanata, dragog kamenja, bisera i svile u BiH enormno je porastao, pa je tako u 2017. godini u BiH uvezeno 28 puta više dijamanata nego godinu ranije, potvrđeno je u Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO). "Uvoz dijamanata… »

Turska i EU: Čvršća suradnja umjesto punopravnog članstva

SEEbiz 16.01.2018
ZAGREB - Nakon više od polustoljetnog procesa približavanja Europskoj uniji, Turska i Bruxelles ulaze u novo razdoblje odnosa u kojem će prioritet imati čvršća suradnja u pojedinim područjima a ne punopravno članstvo, smatraju analitičari, piše… »

Najavljene investicije u električne automobile premašuju 90 mlrd dolara

SEEbiz 16.01.2018
DETROIT - Ford Motor najavio je ovih dana da kani udvostručiti ulaganja u električna vozila na 11 milijardi dolara, no to je samo dio investicijskog tsunami vala globalnih auto kompanija u proizvodnju baterija i električnih automobila, koji doseže… »

Višak u njemačkoj platnoj bilanci i u 2017. najveći u svijetu

SEEbiz 16.01.2018
BERLIN - Njemačka je i prošle godine bilježila najveći višak u platnoj bilanci u svijetu, objavio je u utorak ekonomski institut Ifo, otvarajući vrata novom valu kritika na račun najvećeg europskog gospodarstva. Međunarodni monetarni fond (IMF) i… »

Alibabin program umjetne inteligencije pobijedio čovjeka u testu čitanja

SEEbiz 16.01.2018
PEKING - Programi umjetne inteligencije koje je izradio kineski div za e-trgovinu Alibaba su postigli bolje rezultate od ljudi na testu čitanja i razumijevanja Sveučilišta Stanford. "Ovo je prvi put kako je stroj nadmašio ljudsku izvedbu na takvim… »

Misija vodećih organizacija za zaštitu medijskih sloboda zabrinuta stanjem na HRT-u

SEEbiz 16.01.2018
ZAGREB - Misija predstavnika vodećih europskih organizacija za zaštitu medijskih sloboda nakon dvodnevnog posjeta Hrvatskoj u utorak je upozorila i na dalje nedefinirani status i funkciju HRT-a kao javnog servisa i zabrinjavajuće posljedice njegove… »

BDI Index na najnižoj razini u četiri mjeseca

SEEbiz 16.01.2018
LONDON - Baltic Dry Index potonuo je na najnižu razinu u četiri mjeseca, a vozarine su se spustile najniže od kolovoza prošle godine. Ovaj je indeks danas izgubio 3,4 posto i pao na 1.221 bod, najniže od 5. rujna prošle godine. Capesize index… »

Franković: Već ovo ljeto bez zagušenja na ulazima u povijesnu jezgru

SEEbiz 16.01.2018
DUBROVNIK - Dubrovački gradonačelnik Mato Franković rekao je u utorak u Dubrovniku, nakon radnog sastanka s predstavnicima međunarodne krovne udruge Cruise Lines International Association (CLIA) i vodećih svjetskih društava za kružna putovanja, da… »

Dropbox najavljuje IPO

SEEbiz 16.01.2018
NEW YORK - Američka tvrtka za pohranu podataka u oblaku Dropbox prva je u nizu američkih tehnoloških kompanija koja je odlučila ove godine izaći na burzu. Štoviše, ako se potvrde trenutačne procjene vrijednosti kompanije od 10 milijardi dolara, to… »