Kultura arhiva vesti 16.01.2018

Paolo Sorentino stigao u Drvengrad

Dnevnik 16.01.2018
MOKRA GORA: Proslavljeni italijanski reditelj Paolo Sorentino stigao je večeras u Drvengrad gde će mu u okviru 11. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf” biti uručena nagrada za buduće filmove “Drvo života”. Sorentinu je… »

Bora Đorđević predstavio poetsku knjigu "Pusto ostrvo"

B92 16.01.2018
Francuska 7, (Dom knjige) bila je danas prepuna obožavalaca muzičara Bore Đorđevića, poznatijeg kao Bora Čorba, koji je promovisao svoju desetu knjigu poezije "Pusto ostrvo", u izdanju Arte. O Bori kao pesniku u superlativima su govorili akademik… »

"Nadam se da je moj film totalno politički nekorektan"

Press 16.01.2018
Milorad Milinković, reditelj filma "Patuljci s naslovnih strana", kaže da se u svom delu trudio da izmašta rijaliti programe kakvi nikada neće postojati, a čime je želeo da pokaže šta nam sve sve može dogoditi u budućnosti. Foto:B92.net Film se… »

"Blic" saznaje: "Nemanjići" idu ponovo u montažu, RTS odlučio da prepakuju serijal

Blic 16.01.2018
Posle bure koju je izazvala pilot-epizoda serije „Nemanjići”, montažeri i autori su se bacili na posao isprave i nanovo izmontiraju već snimljenu sezonu serije, saznaje “Blic". Naime, prema našim saznanjima od izvora bliskog Radio-televiziji… »

Japanci i te kako slušaju i shvataju balkansku muziku

Press 16.01.2018
Članovi japanske muzičke grupe "JapaLkan", poznate po negovanju balkanskog melosa i izvođenju muzike sa ovih prostora, održaće prvi koncert u Beogradu pod nazivom "Srpski koncert - voljenoj srpskoj zemlji" 19. januara 2018. godine, u 19 časova, u… »

Fotograf Sunca i Teslin prijatelj

Politika 16.01.2018
Izložba u Istorijskom muzeju Srbije na prijemčiv način predstavlja svestranu ličnost Đorđa Stanojevića, zaslužnog za elektrifikaciju naše zemlje. Svaka sreda, termin u 17 sati, počev od danas pa do septembra 2018. rezervisana je u Istorijskom… »

Nacionalna penzija kao svojevrstan orden

Politika 16.01.2018
Predloženo da se napravi razlika između socijalne pomoći i priznanja istaknutim umetnicima. U Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka juče je održana javna rasprava o priznanjima koja naši zaslužni umetnicima dobijaju za vrhunski doprinos… »

Kojim srpskim jezikom govoriš

Politika 16.01.2018
Govornici tih novih srpskih jezika ne priznaju da govore srpski jezik. Na srpskom jezičkom prostoru uveliko traje proces balkanizacije; ta pojava se najčešće vezuje za usitnjavanje, rasparčavanje društvenih zajednica, a sad se to dešava i jeziku… »

Sputnjik na jedinom mestu na kojem ministri i javne ličnosti čekaju studente

Sputnik 16.01.2018
Reditelj Ruben Estlund, prošlogodišnji kanski pobednik, otvorio je večeras na Mećavniku, na Mokroj Gori, 11. Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“. Publika u Drvengradu bila je potom u prilici da pogleda i njegov film… »

Počeo 11. Kustendorf, Sorentinu uručeno „Drvo života“

Dnevnik 16.01.2018
BEOGRAD: Slavni italijanski reditelj Paolo Sorentino otvorio je večeras 11. Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf", a prethodno mu je osnivač festivala Emir Kusturica uručio nagradu za buduće filmove „Drvo života“. Kusturica je… »