Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 18.01.2018

U Beogradu sahranjen Oliver Ivanović

Al Jazeera 18.01.2018
Čelnik Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović sahranjen je u Aleji zaslužnih građana u Beogradu. Čelnik Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliver Ivanović sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. Osim… »

EP: Hrvatska teško do pobjede, Srbija izgubila

Al Jazeera 18.01.2018
Hrvatska rezultatom 25:23 pobijedila Bjelorusiju, dok je Srbija poražena 27:32 u duelu protiv Norveške. Rukometna reprezentacija Hrvatske teško je pobijedila Bjelorusiju u četvrtak navečer, u nastavku natjecanja na Europskom prvenstvu - na kraju je… »

Stoltenberg Makedoncima: Prvo naziv države, pa poziv u NATO

Al Jazeera 18.01.2018
Spor o nazivu države između Makedonije i Grčke traje 27 godina. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, koji boravi u službenom posjetu Makedoniji, poručio je da ispred sjedišta NATO-a ima mjesta za zastave novih članica, prenosi Anadolija. U… »

Sedam osoba poginulo u nevremenu širom Evrope

Al Jazeera 18.01.2018
Snažna oluja koja je zahvatila Holandiju, Belgiju i Njemačku izazvala je brojna kašnjenja u avionskom i željezničkom saobraćaju. Najmanje sedam osoba poginulo je danas život u snažnoj oluji koja je pogodila Holandiju, Belgiju, Njemačku i druge… »

Srbija zatražila od Kosova saradnju u istrazi o ubistvu Ivanovića

Al Jazeera 18.01.2018
Vlada Srbije uputila je EULEX-u i UNMIK-u zahtjev za uključenje u istragu o ubistvu Olivera Ivanovića, tvrdi premijer Kosova. Kosovsko Ministarstvo pravde potvrdilo je prijem zahtjeva srbijanskih nadležnih organa za uzajamnu pravnu pomoć u slučaju… »

U požaru autobusa u Kazahstanu poginule 52 osobe

Al Jazeera 18.01.2018
Samo pet putnika uspjelo je pobjeći iz zapaljenog vozila nakon tragedije koja se dogodila u sjevernoj regiji Kazahstana. U požaru koji je zahvatio autobus u Kazahstanu poginule su 52 osobe, saopćile su vlasti. Ministarstvo za vanredne situacije te… »

Rusija počela isporuku raketnog sistema Kini

Al Jazeera 18.01.2018
Pošiljka sadrži kontrolnu stanicu, radar, opremu za energiju i podršku raketnom sistemu S-400. Rusija je počela isporuku raketnog sistema S-400 Triumf Kini na osnovu ugovora iz 2014, rekao je danas izvor blizak ruskoj vojsci. Pošiljka sadrži… »

HRW: SAD pod Trumpom ohrabruje diktatore

Al Jazeera 18.01.2018
'Nova netolerancija u zemljama kao što je SAD ohrabruje represivne diktatore', piše u izvještaju HRW-a. Organizacija Human Rights Watch ocijenila je u godišnjem izvještaju da nova netolerancija u zemljama kao što su Sjedinjene Američke Države… »

Trump ne odustaje od zida na granici s Meksikom

Al Jazeera 18.01.2018
Zid ostaje zid, nikada se nije promijenio niti napredovao, još od dana kada sam ga zamislio, kaže američki predsjednik. Predsjednik SAD-a Donald Trump demantirao je da je promijenio svoj stav prema podizanju zida na granici s Meksikom, nakon što je… »

Nafta iz iranskog tankera razlila se morem

Al Jazeera 18.01.2018
Novi snimci pokazuju četiri mrlje nafte u Istočnokineskom moru nakon potonuća tankera u nedjelju. Nafta iz iranskog tankera, koji je potonuo u nedjelju, razlila se Istočnokineskim morem u odvojene mrlje pokrivajući područje veće od 100 km 2… »