Izvor: Danas/Svet arhiva vesti 18.01.2018

HRW: Borba protiv autoritarnih populista

Danas 18.01.2018
Nevladina organizacija sa sedištem u SAD, Hjuman rajts voč (HRW), u godišnjem izveštaju za 2018. u kome predstavlja rezultate posmatranja stanja ljudskih prava u više od 90 zemalja sveta, pozvala je lidere na borbu protiv "autoritarnih populista"… »

Veto Ivanova na Zakon o albanskom jeziku

Danas 17.01.2018
Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov stavio je danas veto na Zakon o upotrebi jezika kojim se albanski jezik uvodi kao drugi službeni jezik, ocenjujući da je to "nepotrebno" i "neustavno", prenosi AP. Makedonski parlament je prošle nedelje usvojio… »

Severna i Južna Koreja: Obnovljena "vruća linija"

Danas 18.01.2018
Južna Koreja je potpuno obnovila vojnu komunikacionu "vruću liniju" sa Severnom Korejom radi sprečavanja oružanih incidenata u Žutom moru, rekao je izvor iz južnokorejske vojske. "Juče u 11.02 časova bakarni kabl za vojnu komunikacionu liniju u… »

Rusija želi svoj sopstveni internet

Danas 18.01.2018
Rusija planira da instalira sopstveni rut-server za internet, a to može da ima posledice po globalnu mrežu. Nakon uvođenja različitih ograničenja, Rusija planira sledeći korak: želi da na internetu bude nezavisna od Zapada. Moskva namerava da… »

Grabar Kitarović odala počast žrtvama rata u Centralnoj Bosni

Danas 18.01.2018
Hrvatski predsednik Kolinda Grabar Kitarović je danas, bez najave, posetila Ahmiće i Križančevo selo kod Viteza, u Centralnoj Bosni, i odala počast Bošnjacima i Hrvatima ubijenim u sukobima Armije Bosne i Hercegovine i Hrvatskog veća odbrane (HVO)… »

Stoltenberg sa makedonskim zvaničnicima o ulasku u NATO

Danas 18.01.2018
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg danas je u Skoplju razgovarao o želji Makedonije da postane članica alijanse. Stoltenberg je razgovarao sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovom i ministrima odbrane i spoljnih poslova i očekuje se da će… »

Građani EU najviše putuju u SAD i Tursku

Danas 18.01.2018
Broj noćenja kineskih turista u zemljama EU utrostručen je u poslednjih deset godina i dostigao je broj od 25 miliona tokom 2016. godine, pokazuju poslednji podaci Eurostata. Porast turista iz Kine u Evropi mnogo više je uvećan nego u SAD, Rusiji i… »

Francuska: Pronaći odgovorne za ubistvo Ivanovića

Danas 17.01.2018
Francuska osuđuje ubistvo Olivera Ivanovića 16. januara u Kosovskoj Mitrovici i traži od vlasti Kosova da ga do kraja rasvetle i odgovorne za taj zločin privedu pravdi, saopštilo je francusko Ministarstvo inostranih poslova. Francuska žali zbog… »

Prva žena mandatar u Rumuniji

Danas 17.01.2018
Rumunski predsednik je u sredu predložio da članica Evropskog parlamenta bude naredni premijer i potencijalno prva žena na mestu šefa vlade, javlja Asošijeted pres (AP). Predsednik Klaus Johanis imenovao je Vioriku Danciju, članicu vladajuće… »

Uspon Kine ne može biti miroljubiv

Danas 17.01.2018
Miršajmer pripada ofanzivnom neoliberalizmu i da tvrdi da ne postoji budućnost koja je izvesna i sigurna. - Ovu knjigu odlikuje metodološka fleksibilnost i mišljenje bez vrednosnih isključivosti, ona ima i teorijsku i istraživačku, ali i praktičnu… »