Balkan arhiva vesti 28.01.2018

Hrvate boli istina o zločinu

Vesti online 28.01.2018
Ivica Dačić, potpredsednik srpske vlade i šef diplomatije, koji je u sedištu UN u Njujorku otvorio izložbu "Jasenovac - pravo na nezaborav", pozvao je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da ode u Jasenovac, pokloni se senima i jasno kaže ko su… »

Zaev: Rešenje spora moguće ako postoji volja sa grčke strane

N1 Info 28.01.2018
Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je optimista da vlasti i opozicija mogu da dođu do nacionalnog konsenzusa u rešavanju spora s Grčkom oko imena Makedonije. Zaev je noćas nakon šestočasovnog sastanka državno-političkog vrha na kojem su… »

U borbi protiv albanskog jezika: VMRO-DPMNE podnela rekordan broj amandmana, neviđen do sada u Sobranju

Pravda 28.01.2018
Sednica Sobranja na kojoj je predviđeno treće čitanje zakona o jezicima, kojim se unapređuje upotreba albanskog jezika, zakazana je za sutra. Opoziciona stranka VMRO-DPMNE podnela je više od 32.000 amandmana. Toliki broj amandmana dosad nije podnet… »

Pola miliona Crnogoraca živi van države, u Srbiji ih više od 40.000

Telegraf 28.01.2018
Iz Uprave za dijasporu poručuju: još jedna Crna Gora živi van svojih granica. Direktor crnogorske vladine Uprave za dijasporu Predrag Mitrović izjavio je da, prema raspoloživim, ali nepotpunim podacima, oko 500.000 ljudi poreklom iz Crne Gore živi… »

Lažne maserke pokrale dve žene dok su ih masirale

Radio 021 28.01.2018
Novi slučaj krađe nakita koje su počinili lažni maseri dogodio se u Karlovcu, saopštila je policija. Dve nepoznate žene došle su juče u prepodnevnim časovima u stan u karlovačkom Novom centru i uverile sedamdesetšestogodišnju vlasnicu stana i… »

U Preševu danas ponovjeni izbori na jednom biračkom mestu

Jug press 28.01.2018
PREŠEVO U Preševu su jutros, na biračkom mestu broj pet, počeli ponovljeni lokalni izbori. Na ovom biračkom mestu su izbori 24. Decembra bili prekinuti. Na biračkom listiću je sedam albanskih stranaka I jedna srpks koalicija. Na ovom biračkom… »

"Počinioci ratnih zločina se kriju u Srbiji i Hrvatskoj"

B92 28.01.2018
Hiljade slučajeva počinilaca ratnih zločina na području BiH nisu procesuirane, a mnogi od njih izbegavaju krivično gonjenje skrivajući se u Srbiji i Hrvatskoj. To je rekao je u Sarajevu predsednik Saveta ministara BiH Denis Zvizdić. "Mnogi… »

Zvizdić o očekivanjima od sastanka u Turskoj

RTS 28.01.2018
Predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić očekuje da će u fokusu predstojećeg susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom biti razgovori o… »

Bosna i Hercegovina udvostručila izvoz oružja i municije

Al Jazeera 28.01.2018
Bosna i Hercegovina je od januara do decembra 2017. godine u druge zemlje izvezla 98,5 miliona eura vrijednosti robe iz namjenske industrije. Namjenska industrija Bosne i Hercegovine se, kada je riječ o izvozu, u posljednje četiri godine i više nego… »

Šta bi bilo kad bi bilo: Kako bi SFRJ sada izgledala VIDEO

B92 28.01.2018
Krajem ove godine navršiće se tačno 100 godina od formiranja Kraljevine SHS, odnosno početka Jugoslavije. Džozef Pisneti objavio je na Jutjubu analizu u kojoj se zapitao "šta bi bilo kad bi bilo" i kako bi danas izgledala obnovljena i ujedinjena… »