Izvor: Al Jazeera/Društvo arhiva vesti 28.01.2018

Srbija u zamci dijaloga i(li) referenduma o Kosovu

Al Jazeera 28.01.2018
Svenarodni plebiscit krupno je političko pitanje, pa je posljednjih dana došlo pod lupu javnosti čim ga je izgovorio Aleksandar Vučić. Ko je rekao "referendum"?! Odgovoru na ovo pitanje mora da prethodi sledeće: procene koje su se nadvile nad… »

Hrvatska zazire od zacementiranih privilegija Katoličke crkve

Al Jazeera 28.01.2018
Katolička crkva u Hrvatskoj barata golemim sredstvima, a Vatikanski ugovor jamči velik novac iz budžeta i razne druge privilegije. Iako je zasad riječ o unutarcrkvenom pitanju, poslovanju Katoličke Crkve u Hrvatskoj – za koje neki mediji, doduše… »

Kada šuti, Justin Trudeau je saučesnik Donalda Trumpa

Al Jazeera 28.01.2018
Kada su kanadskog premijera pitali da li bi arogantno šovinističko ponašanje predsjednika SAD-a na Twitteru moglo pokrenuti nuklearni holokaust na Korejskom poluotoku, on je odabrao šutnju. Piše: Andrew Mitrovica Morate dobro paziti da uhvatite… »

Sobranje na popravnom ispitu zbog dvojezičnosti

Al Jazeera 28.01.2018
Zakon o upotrebi albanskog jezika u Makedoniji, koji je samo prozujao kroz parlamentarnu proceduru, ponovo će se naći pred poslanicima. Odlukom da ne potpiše Zakon o upotrebi (albanskog) jezika, predsednik Makedonije Đorge Ivanov upisao je negativnu… »

Hitlerovi kolekcionari na hrvatskom javnom servisu

Al Jazeera 28.01.2018
Organizirana agresija nacionalističko-klerikalne desnice smjera od Hrvatske napraviti repliku današnjih Mađarske i Poljske. Lagana poslijepodnevna emisija Kod nas doma prošle srijede na hrvatskom javnom televizijskom servisu: između priloga što… »

Vozimo 'krntije' jer nemamo novca za nove automobile

Al Jazeera 28.01.2018
Simbolična niska kilometraža i očuvan enterijer važe za neizostavne stavke tek carinjenog vozila s cijenom 'do registracije' na bh. pijacama. Najbolji automobil je nov automobil, glasi narodna izreka, koju mnogi pripisuju Henryju Fordu. Ko god da je… »

Turske 'Delije' protiv slovenskog 'balije'

Al Jazeera 28.01.2018
Taman kada smo pomislili da su navijačke gnusnosti jenjale, prije nekoliko dana oglasili su se 'Zvezdaši'. Ne mora redom, ali podsetimo se nekoliko značajnih opačina srpskih navijača. Ima ih napretek, evo samo nekih i sve su se zbile u relativno… »

Paravojske i Rusija čekaju pogodan momenat za udar na BiH (II)

Al Jazeera 28.01.2018
Rusi su itekako prisutni u ekonomiji, kulturnom, medijsko-propagandnom i religioznom životu, policijskim i bezbjednosnim službama... bh. entiteta Republika Srpska. Paravojske se mogu vrlo dobro iskoristiti za hibridni rat, za organizovanje… »

Srbija se podijelila: Postoji li Vulinova tetka?

Al Jazeera 28.01.2018
Ko je osoba koja je rođacima pozajmila 200.000 eura kako bi stekli krov nad glavom u vidu luksuznog stana na Zvezdari? U poslednje vreme u srpskoj javnosti se vodi burna rasprava o biću koje niko nije video, niko nije razgovarao s njim (mada su mnogi… »

Predsjednički izbori raspisani, kandidata ni na vidiku

Al Jazeera 28.01.2018
Analitičari ukazuju da bilo koji predstavnik crnogorske opozicije ima male šanse u duelu s kandidatom vladajuće stranke. Nakon što su za 15. travnja raspisani izbori za predsjednika Crne Gore, sve stranke – i vladajuća Demokratska partija… »