Izvor: Al Jazeera/Svet arhiva vesti 28.01.2018

Zastupnik: Puigdemont će tražiti dozvolu da dođe u parlament

Al Jazeera 28.01.2018
Ustavni sud uvjetovao je nominaciju katalonskog političara pojavljivanjem u parlamentu, a on ne može preći granicu, jer će biti uhapšen. Utjecajni katalonski zastupnik iz redova separatista Josep Rull izjavio je da će odbjegli bivši predsjednik… »

Kipar: Anastasiades i Malas u drugom krugu predsjedničkih izbora

Al Jazeera 28.01.2018
Nakon prebrojavanja svih glasačkih listića Anastasiades vodi s 35,5 posto glasova, dok Malas ima 30,25 posto glasova. Predsjednik Cipra Nicos Anastasiades i ljevičarski kandidat Stavros Malas odmjerit će snage u drugom krugu predsjedničkih izbora 4… »

Erdogan: Turska će očistiti svoju granicu od terorista

Al Jazeera 28.01.2018
Turski predsjednik je tako najavio kako bi devetodnevna ofanziva u sirijskoj regiji Afrin mogla biti produžena. Turska će očistiti cijelu svoju granicu sa Sirijom od "terorista, izjavio je u nedjelju predsjednik te države Recep Tayyip Erdogan, prenose… »

Sve više prijava zlostavljanja u njemačkoj vojsci

Al Jazeera 28.01.2018
Broj prijava seksualnog uznemiravanja porastao je na 234 slučaja u 2017. u odnosu na 128 u 2016. godini, povećan i broj silovanja. Broj prijava za seksualno uznemiravanje unutar njemačke vojske naglo je porastao tijekom prošle godine, navodi se u… »

Angelina Jolie pozvala na okončanje rata u Siriji

Al Jazeera 28.01.2018
Specijalna izaslanica Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice razgovarala je sa sirijskim izbjeglicama u Jordanu. Američka glumica Angelina Jolie susrela se u nedjelju sa sirijskim izbjeglicama u jordanskom izbjegličkom kampu Zatari i… »

Moscovici: Ako se Britanci predomisle, vrata EU-a su otvorena

Al Jazeera 28.01.2018
Evropski komesar za ekonomsku i monetarnu uniju kaže da je London dobrodošao ako želi poništiti ishod referenduma. Europski povjerenik za ekonomsku i monetarnu uniju Pierre Moscovici izjavio je u nedjelju da, u slučaju da Velika Britanija želi… »

Video: Ples i blokade zbog snijega u Teheranu

Al Jazeera 28.01.2018
Otkazani svi letovi sa dva aerodroma glavnog iranskog grada, otkazana nastava u nekim školama. Tehran Imam Khomeini Airport (IKA/OIIE) suspended operation until 0600 (at least!) due to low visibility -200m at the moment. . #avgeek #Iran #Tehran #برف… »

Aleksej Navaljni priveden na prosvjedu protiv Putina

Al Jazeera 28.01.2018
Nakon što je ranije policija nasilno ušla u urede Navaljnog, on je uhićen kad se pridružio prosvjedu u Moskvi. Ruska policija privela je u nedjelju vodećeg protivnika Kremlja, Alekseja Navaljnog, nekoliko minuta nakon što se pridružio pristašama u… »

Guterres: Mržnju izazivaju neonacisti i bijeli supremacisti

Al Jazeera 28.01.2018
U Evropi se otvoreni bijeli nacionalizam vidi kao djelimična posljedica velikog priliva uglavnom muslimanskih migranata. Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izjavio je povodom Dana sjećanja na Holokaust kako su glavni izazivači… »

'Lažne vijesti' nisu novost, koristili su ih i nacisti

Al Jazeera 28.01.2018
Izložba u zgradi Evropskog parlamenta bavi se time kako je nacistička stranka koristila propagandu i medije da bi na vlast dovela Adolfa Hitlera. "Lažne vijesti" (Fake news) nisu nikakva novost, pokazuje izložba u Bruxellesu, koja povlači paralele s… »