Izvor: Al Jazeera/Balkan arhiva vesti 01.02.2018

Nimetz: Pravo je vrijeme za rješenje imena Makedonije

Al Jazeera 01.02.2018
Političari Makedonije i Grčke pokazali su ozbiljnost i dobru volju za postizanje dogovora, smatra posrednik Ujedinjenih naroda. Posrednik Ujedinjenih naroda u pregovorima o imenu Makedonije, Matthew Nimetz izjavio je u Skoplju da je pravo vrijeme za… »

Weinbaum: Jasenovac je primjer zamagljivanja historije holokausta

Al Jazeera 01.02.2018
Nakon posjete Spomen-području Jasenovac, glavni direktor Svjetskog jevrejskog kongresa rekao je da je to jedna od najgorih izložbi koje je vidio. Glavni direktor Svjetskog jevrejskog kongresa za Izrael Laurence Weinbaum izrazio je u Zagrebu uznemirenost… »

Brnabić: Srbija ne mora da prizna Kosovo da uđe u EU

Al Jazeera 01.02.2018
Premijerka Srbije kaže da je najlakše reći da je to zamrznut konflikt i prepustiti da 'vruć krompir' rješava neko drugi. Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani nedvosmisleno rekao da Srbija… »

Kongresmeni predlažu Natašu Kandić i FHP za Nobelovu nagradu za mir

Al Jazeera 01.02.2018
Republikanac Roger Wicker i demokrat Eliot Engel nominovali su Natašu Kandić i Fond za humanitarno pravo za Nobelovu nagradu za mir 2018. Predsjedavajući američkog Helsinškog komiteta, republikanski senator iz Mississippija Roger Wicker, i… »

Priština: Kelmendiju šest godina zatvora zbog prodaje narkotika

Al Jazeera 01.02.2018
Oslobođen je ostalih tačaka optužnice među kojima je bila i ubistvo Ramiza Delalića Ćele u Sarajevu 2007. godine. Sudsko vijeće Osnovnog suda u Prištini proglasilo je Nasera Kelmendija krivim po osmoj tački optužnice koja ga tereti da je stavio… »

Thaci: Specijalni sud ne može i neće biti ukinut

Al Jazeera 01.02.2018
Specijalni sud ne može biti i neće biti ukinut, to je stav države, a ne mišljenje, kaže kosovski predsjednik. Kosovski predsjednik Hashim Thaci izjavio je da Specijalni sud za zločine koje su počinili pripadnici bivše Oslobodilačke vojske Kosova… »

Cerar će zaštiti slovenske ribare koje je Hrvatska kaznila

Al Jazeera 01.02.2018
Slovenski premijer kaže da ribari u vezi s pristiglim kaznama iz Hrvatske neće snositi nikakve posljedice, osigurani su im svaka pravna pomoć i sredstva. Nakon što su slovenskim ribarima stigle prve novčane kazne iz Hrvatske zbog neovlaštenog… »

Mogherini poziva na hitne promjene izbornog zakona u BiH

Al Jazeera 01.02.2018
Visoka predstavnica istakla da je na političkim strankama u BiH da riješe reformu izbornog zakonodavstva. Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini pozvala je političke stranke u BiH da bez odgode riješe pitanje reforme… »