Izvor: Al Jazeera/Društvo arhiva vesti 01.02.2018

Infografika: Cijena smartphonea u svijetu

Al Jazeera 01.02.2018
U prošloj godini u svijetu je prodato 1,46 milijardi pametnih telefona po prosječnoj cijeni od 328 američkih dolara. Broj prodatih pametnih telefona na globalnom nivou dosegao je 397 miliona u posljednjoj četvrtini 2017. godine, što je uvećanje od… »

'Izvještaj o Kremlju' koji je uzrujao sve

Al Jazeera 01.02.2018
Kremlj, ruska opozicija i američki Kongres nezadovoljni su izvještajem Trumpove administracije o Rusiji. U proteklih sedam dana, glavna tema o kojoj se diskutovalo u dijaloškim emisijama na ruskim TV kanalima bila je mogućnost američkih sankcija… »

Interaktivno: Zemlje regije djelomično slobodne

Al Jazeera 01.02.2018
Iako je ocijenjena kao slobodna država, Srbija jedina u regiji bilježi silazni trend na listi Freedom Housea. Srbija je jedina zemlja regije koja bilježi silazni trend na polju demokratije, navodi se u izvještaju organizacije Freedom House, koja… »

Schennach za AJB: Država BiH po viziji života Ivice Osima

Al Jazeera 01.02.2018
Političari u BiH su odvojeni od svakodnevnice... Daytonski sporazum nije ustav... Ivica Osim je uspio da Nogometni savez BiH ima jednog predsjednika! Prošlost ne smije biti zaboravljena, ali mora se graditi budućnost, poruka je austrijskog… »

Balkan stoji 30 godina jer ne želi slušati razum

Al Jazeera 01.02.2018
Da ljudi bježe od loših političara, kao što bježe od filozofa, gdje bi nam bio kraj, ukazuje osječki filozof Zoran Kojčić. Filozofske konsultacije, kritičko razmišljanje kroz radionice na fakultetima, u školama, udrugama i organizacijama… »

Interaktivno: Istočna Evropa odumire pred očima svijeta

Al Jazeera 01.02.2018
Zemlje Istočne Evrope nalaze se na vrhu liste zemalja čiji se broj stanovnika smanjuje dramatičnom brzinom. Očekuje se da će se Istočna Evropa dramatično smanjiti tokom narednih nekoliko desetljeća. Uprkos tome, većina zemalja odbija… »

Koliko dižeš na 'benču' junače?

Al Jazeera 01.02.2018
Vjerovao im je Fikret Hodžić, najbolji jugoslovenski bodibilder svih vremena do zadnjeg trena, do vrelog rafala, koji je jedan od ubica hladnokrvno, uz cerekanje sociopate sasuo u njegovo apolonsko tijelo. Ovih dana kojekakvi se sumnjivci na silu… »

Imam Alija Klančević iz Srebrenice bosanski je Oskar Schindler

Al Jazeera 01.02.2018
Čovjek koji je organizovao spašavanje Srba 1942. godine bio je Alija Klančević koji je informaciju dobio od sina Nazifa. Javnosti malo poznate činjenice o dešavanjima u Srebrenici tokom Drugog svjetskog rata pokazuju da su primjeri međunacionalne… »

Porodično nasilje u Srbiji: Sve više slučajeva ili žrtve hrabrije prijavljuju?

Al Jazeera 01.02.2018
Do kraja godine u Srbiji bi moglo biti izrečeno 30.000 mjera za sprječavanje porodičnog nasilja, kažu tužioci. Poslednji podaci koje su zvaničnici Srbije izneli o efektima primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji je stupio na snagu… »

Izbori u BiH još jedni u nizu u koje će se umiješati Rusija

Al Jazeera 01.02.2018
Takvu igru, osim SAD-a, sada igra i Rusija, i to na tehnološkom nivou i s takvom uspješnošću koja je iznenadila i Washington. Posljednjih nedjelja povećana je aktivnost na Twitter nalozima koji promovišu narativ koji je jasno proruski i favorizuje… »