Izvor: Dojče vele arhiva vesti 16.02.2018

Šta je Gabrijel zapravo rekao?

Dojče vele 16.02.2018
Zabuna nakon izjave Zigmara Gabrijela: da li nemački šef diplomatije poručuje Srbiji da mora da „prizna“ ili „prihvati“ nezavisnost Kosova? Ovo prvo bilo bi novum. Ovo drugo je priča o nečem poput sporazuma dve Nemačke. Malo kompleksna… »

„Cela i slobodna“ Evropa samo sa Balkanom

Dojče vele 16.02.2018
U Vašingtonu je pomno analizirana Strategija EU o Zapadnom Balkanu. Sagovornici DW ukazuju da smanjeni angažman SAD u regionu ne znači gubitak interesovanja te da Brisel i Bela kuća na Balkanu imaju isti interes. „Jedini način da tranzicija na… »

Deniz Judžel pušten iz zatvora

Dojče vele 16.02.2018
Turski sud je naložio da novinar „Velta“ Deniz Judžel bude pušten iz pritvora gde se, bez optužnice, nalazio punih godinu dana. Istovremeno je sud prihvatio optužnicu u kojoj tužilaštvo traži kaznu zatvora od 18 godina. Vest o puštanju na… »

Konačno slobodan

Dojče vele 16.02.2018
Oslobađanje Deniza Judžela, novinara „Velta“ koji je godina dana proveo u turskom zatvoru, predstavlja pobedu uporne diplomatije. To pokazuje da autokrata na Bosforu nije tako svemoćan, smatra Jens Turau. To je proteklih dana već bilo… »

Nekoliko kreativnih godina

Dojče vele 16.02.2018
Pedeset godina od 1968! Specijalni program Berlinala pod nazivom „1968 – crvena zastava za sve“. Radikalni i nekonvencionalni kratki filmovi podsećaju na te turbulentne godine 20. veka. Bogovi su od čoveka zahtevali da poštuje druge ljude. I u… »

Kosovo - još daleko od #MeToo

Dojče vele 16.02.2018
„Neza-vis-nost je ženska“, naslov je (sa baš ovako podeljenom rečju u originalu) koji je, povodom deset godišnjice od proglašenja nezavisnosti Kosova objavio berlinski „Tagescajtung“. „Pre deset godina, Kosovo je postalo nezavisna… »

Smotra „elite“

Dojče vele 16.02.2018
Minhenska konferencija o bezbednosti – to je međunarodna platforma bezbednosnopolitičkih elita. Na toj konferenciji se pregovara o brojnim ratovima i trgovini oružjem, a sve to ima veliki odjek u medijima. Osnivači Minhenske konferencije, Nemac… »

Jedan po jedan ili zajedno u EU?

Dojče vele 16.02.2018
Nova strategija Evropske unije za Zapadni Balkan stavlja u izgled Srbiji i Crnoj Gori učlanjenje do 2025. Eksperti za jugoistočnu Evropu smatraju da je bilo krajnje vreme za takav dokumenat, ali iznose i kritike. Obećanje stoji još od 2003: Evropska… »

Nemačkoj bi bilo bolje bez Berlina?

Dojče vele 16.02.2018
„Siromašan, ali seksi“ – tako je Berlin opisao jedan bivši gradonačelnik. Zaista, Nemačka je jedina država Evrope koja bi bila privredno jača kada bi njen glavni grad nestao. Zašto je Berlin ekonomski tako slab? Ovde pogledajte i ostale… »