Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 16.02.2018

Protiv 13 Rusa optužnica za miješanje u izbore u SAD

Slobodna Evropa 16.02.2018
Američka Velika federalna porota podigla je optužnicu protiv 13 ruskih državljana i tri ruska entiteta za miješanje u američke predsjedničke izbore i političke procese, saopštila je kancelarija specijalnog savjetnika za rusku istragu FBI-ja… »

Doživotno osuđeno 6 novinara za pokušaj puča u Turskoj

Slobodna Evropa 16.02.2018
Turski sud osudio je u Istanbulu šest novinara optuženih za pokušaj puča 15. jula 2016. na doživotne zatvorske kazne. Među osuđenima je u Ahmet Altan, bivši glavni urednik dnevnika Taraf, njgeov brat novinar i akademik Mehmet Altan te prominetni… »

EU se nada da će do juna biti riješen spor o imenu Makedonije

Slobodna Evropa 16.02.2018
Visoki zvaničnik Evropske unije Johannes Hahn je "veoma siguran" da će 27-godišnji spor oko imena Makedonije, koji ovoj zemlji otežava ulazak u NATO i EU, biti razriješen do kraja juna. Komesar EU za proširenje Hahn je to izjavio po dolsku u Sofiju… »

Goran Sarić oslobođen optužbe za genocid u Srebrenici

Slobodna Evropa 16.02.2018
Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je prvostepenom presudom Gorana Sarića optužbe za genocid počinjen u Srebrenici. "Iz provedenih dokaza Sud nije mogao van razumne sumnje utvrditi da je optuženi znao za genocidnu namjeru glavnih izvršilaca", ocjena… »

Građanskim organizovanjem protiv stranaka

Slobodna Evropa 16.02.2018
Gradska izborna komisija proglasila je do sada 16 lista za predstojeće beogradske izbore. Uz vladajuće i stranke opozicije (koje na izbore izlaze u više kolona i saveza), za mesta u gradskoj skupštini boriće se i građanske inicijative i pokreti koji… »

Mogerini: Vučić i Tači su jasno za dijalog, optimista sam

Slobodna Evropa 16.02.2018
Jasna je rešenost predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, za nastavak dijaloga i oni su počeli razgovore o sklapanju pravno-obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, ocenila je u Sofiji visoka predstavnica Evropske… »

Brnabić: Gabrijel nije doneo nikakav dokument u Beograd

Slobodna Evropa 16.02.2018
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel nije u Beograd doneo nikakav dokument i dodala da je pravno obavezujući sporazum pitanje koje je u isključivoj nadležnosti srpskih vlasti. "Gabrijel nije doneo… »

Isaković: U BiH registrirano 137 osoba na stranim ratištima

Slobodna Evropa 16.02.2018
U Bosni i Hercegovini je trenutno registrirano 137 boraca na stranim ratištima, a 40 osoba BiH je osudila zbog odlazaka na strana ratišta, kazao je zamjenik predsjedatelja Izaslanstva Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana… »

Skupština Kosova u nedelju o demarkaciji

Slobodna Evropa 16.02.2018
Skupština Kosova će o demarkaciji zasedati u nedelju u 18 sati, odlučeno je na sastanku predsedništva, saopštila je Aljbiljena Hadžiu iz pokreta Samoopredeljenje koja je prisustvovala sastanku, dodavši da je odluku doneo predsednik skupštine Kadri… »

Ambasada SAD: Nema planova za obuku sa specijalcima RS

Slobodna Evropa 16.02.2018
Iz Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini je potvrđeno za RSE kako nemaju u planu obuku sa specijalcima Republike Srpske, kako je to prije nekoliko dana izjavio ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač. “Sjedinjene Američke Države su opredijeljene… »