Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 27.02.2018

Dačić: Spreman sam povući potpis s Briselskog sporazuma

Al Jazeera 27.02.2018
Dačić je spreman povući potpis s Briselskog sporazuma ako ne bude formirana zajednica srpskih općina na Kosovu. Komentirajući poruku predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera kako zemlje s neriješenim bilateralnim sporovima ne mogu… »

Uprkos primirju: Assadovi avioni bombarduju Istočnu Ghoutu

Al Jazeera 27.02.2018
Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je humanitarno primirje, koje je odmah prekršeno. Najmanje dva civila ubijena su manje od dva sata nakon početka primirja u Istočnoj Ghouti u Siriji, rekli su aktivisti, dok su snage Vlade Sirije nastavile nove… »

Vlada: Četiri imena prijedlog Nimitza, a ne Makedonije

Al Jazeera 27.02.2018
Posrednik Ujedinjenih naroda predložio je četiri opcije za novo ime Makedonije, a ne Vlada, saopćilo je zvanično Skoplje. Vlada Makedonije saopćila je u utorak navečer da je posrednik Ujedinjenih naroda Matthew Nimitz predložio četiri opcije za… »

Mesić za AJB: Neću biti 'Počasni građanin', ali ostajem prijatelj Sarajeva

Al Jazeera 27.02.2018
'Meni je nezgodno da me se stavlja u konkurenciju s nobelovcem Orhanom Pamukom', rekao je Stjepan Mesić. Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić odbio je primiti priznanje "Počasni građanin Sarajeva" nakon što su gradske vlasti odlučile da to… »

Njemački sud: Gradovi mogu zabraniti vozila s dizelskim motorima

Al Jazeera 27.02.2018
Savezni upravni sud saopćio je da gradovi mogu uvesti zabrane radi smanjenja emisije štetnih plinova, ali da to trebaju učiniti postepeno i uz izuzetke. Savezni upravni sud u Lajpcigu u utorak je načelno dopustio uvođenje zabrane saobraćaja vozilima… »

Rusija uložila veto na rezoluciju o Iranu

Al Jazeera 27.02.2018
Moskva je blokirala rezoluciju Vijeća sigurnosti o osudi iranskog kršenja embarga na oružje Jemenu. Rusija je uložila veto na nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojim se izražava zabrinutost zbog iranskog kršenja embarga na oružje koji je UN… »

Tužilaštvo traži 30 godina za bivšu južnokorejsku predsjednicu

Al Jazeera 27.02.2018
Predsjednica Park Geun-hye optužena je za primanje mita, zloupotrebu službenog položaja i prinudu. Tužilaštvo je zatražilo zatvorsku kaznu od 30 godina za Park Geun-hye, bivšu predsjednicu Južne Koreje, zbog navodnog podmićivanja, zloupotrebe… »

Video: Najmanje 14 žrtava zemljotresa na Papui

Al Jazeera 27.02.2018
Potres jačine 7,5 stepeni koji je regiju pogodio rano u ponedjeljak oštetio je rudnike i dalekovode. Izvor: [James McQueen/Facebook] Najmanje 14 ljudi poginulo je u lavinama i pod ruševinama zgrada tokom snažnog zemljotresa u zabačenim dijelovima… »

Velika Britanija suočava se s desničarskim terorizmom

Al Jazeera 27.02.2018
Šef protivterorističke službe Mark Rowley rekao je da se britanske grupe nastoje povezati s međunarodnim ekstremistima. Šef protivterorističke službe Velike Britanije Mark Rowley izjavio je da je u toj zemlji sve veća opasnost od desničarskog… »

Lideri Sjeverne Koreje koristili lažne pasoše za putovanja

Al Jazeera 27.02.2018
Kim Jong-il i Kim Jong-un su imali lažne brazilske pasoše za putovanja 90-ih godina prošlog vijeka. Sjevernokorejski lider Kim Jong-un i njegov otac Kim Jong-Il koristili su lažne pasoše kada su aplicirali za vizu u zapadnim zemljama 90-ih godina… »