Izvor: Dojče vele arhiva vesti 27.02.2018

Sa Zapada ništa novo

Dojče vele 27.02.2018
Srbija je na putu ka Evropskoj uniji uradila mnogo, ali postoji još problema, pre svega kada je reč o vladavini prava, pravosuđu i poštovanju osnovnih prava, kao i odnosima sa Prištinom, ocenjuje Žan-Kod Junker. Predsednik Evropske komisije obišao… »

„Neću davati savete“

Dojče vele 27.02.2018
Radna poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića nemačkoj kancelarki Angeli Merkel protekla je očekivano – uz izmene rutinskih ljubaznosti i pohvala. U pitanju je deo „ofanzive“ Berlina i Brisela na Zapadni Balkan. Kako ubediti građane Srbije… »

Svoj rad platio životom?

Dojče vele 27.02.2018
Slovački investigativni novinar Jan Kučijak ubijen je – zajedno sa svojom verenicom – u svojoj kući u Velikoj Mači koja se nalazi oko 30 km zapadno od Bratislave. Ubijeni su hicima iz vatrenog oružja. Šef policije u Bratislavi Tibor Gašpar… »

Jedina šansa za opoziciju

Dojče vele 27.02.2018
U mađarskom mestu Hodmeževašarhelju dogodilo se iznenađenje: za gradonačelnika je izabran zajednički predstavnik opozicije. Mnogi u tome vide pobedu koja bi se mogla da se odrazi i na predstojeće parlamentarne izbore. „Istorijski poraz Fidesa“… »

Kancleramt, tačno u podne

Dojče vele 27.02.2018
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održava redovni tempo sastanaka s najmoćnijom političarkom Evrope Angelom Merkel. U utorak bi u Berlinu njene poruke mogle da zvuče slično kao i prošle godine. Pre godinu dana je kancelarka Angela Merkel, još… »

„Hitlerovo zvono“ može dalje da zvoni

Dojče vele 27.02.2018
Jedno nemačko selo postalo je poznato u svetu zbog crkvenog zvona s kukastim krstom i ugraviranim Hitlerovim pozdravom. I pored kritika, meštani su odlučili da ta nacistička relikvija može da ostane tu gde jeste. Masivno zvono visi u crkvenom tornju… »

Žuti karton za ekološki svesnu Nemačku

Dojče vele 27.02.2018
Savezni upravni sud je odlučio: pri povećanom zagađenju vazduha, automobili s dizel-motorima mogli bi da budu proterani iz gradskih centara. To je značajna pouka za političare i auto-industriju, smatra Jens Turau. Kako to beše nekad? Angelu Merkel… »

Seksualna moć profesora

Dojče vele 27.02.2018
Magazin Špigel se povodom kampanje MeToo obratio velikom broju studenata u Nemačkoj i poslao svoje reportere da ispitaju situaciju sa seksualnim uznemiravanjem u akademskoj sredini. O tome je govorila i Monika Levinski. Mobing i seksualno uznemiravanje… »

CDU nakon Angele Merkel

Dojče vele 27.02.2018
Neobično je koliko se na Kongresu Hrišćansko-demokratske unije otvoreno i javno diskutovalo o situaciji u partiji. CDU priprema put za vreme nakon Angele Merkel, ocenjuje Kristof Štrak. Angela Merkel je sada u situaciji u kojoj su se na kraju mandata… »

Ustav po meri Sija Đinpinga

Dojče vele 27.02.2018
Ponovni izbor predsednika Kine ubuduće bi trebalo da bude neograničen. Izmena ustava koja to predviđa samo je formalna stvar koja omogućava koncentraciju moći u rukama jednog čoveka – Sija Đinpinga. Najava kineskih medija da broj predsedničkih… »