Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 27.02.2018

Zaev: Četiri prijedloga za rješenje spora s Grčkom

Slobodna Evropa 27.02.2018
Makedonija je predložila četiri opcije kako bi se riješio dugogodišnji spor s Grčkom oko imena, izjavio je makedonski premijer Zoran Zaev. Dvije zemlje pokušavaju naći rješenje za spor koji koči makedonski put prema EU i NATO-u. Atena koja je… »

Predsjednik EK Junker stiže u Podgoricu

Slobodna Evropa 27.02.2018
Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker boraviće u utorak u Crnoj Gori gdje će razgovarati sa premijerom Duškom Markovićem, predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem a obratiće se i poslanicima u crnogorskom parlamentu. Junker posjećuje… »

Mesić zbog Pamuka odbio nagradu Sarajeva

Slobodna Evropa 27.02.2018
Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske, odbio je prijedlog da bude Počasni građanin Sarajeva jer su gradski čelnici prethodno odlučili da tu nagradu ne dodije turskom književniku i dobitniku Nobelove nagrade Orhanu Pamuku. "Nakon što je Grad… »

Profesori protiv doktorata Siniše Malog

Slobodna Evropa 27.02.2018
Zahtev da se gradonačelniku Beograda Siniši Malom zbog plagijata ne dodeli titula doktora nauka predala je grupa akademika i univerzitetskih profesora u Rektoratu u Beogradu. Više od 330 njih potpisalo je i zahtev da se pred Odborom za profesionalnu… »

Merkel sa Vučićem o sporazumu sa Kosovom

Slobodna Evropa 27.02.2018
Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u Berlinu nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da "pregovori o priključenju Srbije Evropskoj uniji mogu biti uspešni uz dalje reforme u domenu pravne države i u svetlu pitanja odnosa… »

Junker pozdravio nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Slobodna Evropa 27.02.2018
Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je, na sastanku sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, pozdravio nastavak dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou i izrazio očekivanje da će obe strane aktivno raditi na sprovodjenju obaveza koje su… »

Završena runda dijaloga Beograda i Prištine

Slobodna Evropa 27.02.2018
Delegacije iz Beograda i Prištine završile su najnoviju rundu tehničkog dijaloga u Briselu i potvrdile posvećenost nastavku ovog procesa u skorijem roku. Maja Kocijančič, portparolka visoke EU predstavnice Federike Mogerini, navela je u saopštenju… »

Humanitarci u Siriji iznuđuju seksualne usluge za hranu i lijekove

Slobodna Evropa 27.02.2018
Pojedini humanitarni radnici koji dostavljaju pomoć u Siriji, među kojima i oni koji to rade u ime Ujedinjenih nacija (UN) i međunarodnih organizacija, iskorištavaju situaciju kako bi iznudili seksualne usluge od nesretnih žena, objavio je BBC… »

Šaškor: Vijeću za prošlost ističe vrijeme

Slobodna Evropa 27.02.2018
Piše: Ines Šaškor (Komentar, mišljenja izrečena u ovom tekstu ne odražavaju nužno stavove RSE) Zagrebačka nedjelja 25. veljače trebala je još jednom biti pozornica marša crnokošuljaša. Mala izvanparlamentarna desničarska Autohtona Hrvatska… »

Apostolova: Važno ratifikovati Sporazum o demarkaciji

Slobodna Evropa 27.02.2018
Šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova izjavila je da je od izuzetne važnosti da se u sredu u Skupštini Kosova ratifikuje Sporazum o demarkaciji. "To je neophodno", izjavila je ona u utorak nakon rednovnog sastanka sa… »