Izvor: Al Jazeera/Društvo arhiva vesti 04.03.2018

Agrokomerc između stečaja, obnove i konačnog sloma

Al Jazeera 04.03.2018
Ukoliko dođe do stečaja, nekadašnji prehrambeni div iz Velike Kladuše vjerojatno će moći naplatiti manji dio svojih potraživanja. O Agrokomercu, nekadašnjem prehrambenom gigantu "onog" vremena, mjeničnoj aferi i hapšenju tadašnjeg direktora… »

'Bijela kuga', pošast koja razara bh. društvo i porodice

Al Jazeera 04.03.2018
Siromaštvo, nezaposlenost i nesigurnost razlozi su zbog kojih mladi ljudi ne napuštaju porodični dom čak i kada zađu duboko u tridesete godine života. Nemalo prije smrti veliki italijanski pisac Umberto Eco napisao je pomalo apokaliptičan i… »

Dok Hrvatska grabi ka svemiru, bh. eksperti samo gledaju u nebo

Al Jazeera 04.03.2018
Sporazumom s Evropskom svemirskom agencijom, hrvatski naučnici i kompanije dobijaju veliku priliku; bh. stručnjaci bez ikakve podrške i pomoći. Hrvatske kompanije i naučnici u skorije vrijeme bi mogli biti aktivni sudionici evropskih napora za… »

Kako je Bosna i Hercegovina pobjegla sa 'sive liste' FATF-a

Al Jazeera 04.03.2018
Država više neće morati opravdavati ili prolaziti iste procedure za porijeklo novca koji se može povezati s terorizmom. U periodu kada je Bosna i Hercegovina na udaru nekih evropskih i regionalnih političara koji tvrde da u njoj rastu "islamističke… »

Fra Ivan Nujić: Ko u Bosni traži 'treći entitet', taj priziva rat

Al Jazeera 04.03.2018
Profesor Franjevačke klasične gimnazije u Visokom kaže da je samo Bosna starija od Bosne Srebrne, a od ta dva termina starije a živuće na ovom prostoru nema. Malo je mjesta u Bosni koja su tako upečatljivim simbolima povezana s historijom svoje… »

Crna Gora - država koja ne hapsi četnike i fukaru

Al Jazeera 04.03.2018
Zvanična Podgorica je konzistentna: nije smjela uhapsiti Andriju Mandića zato što je pustila Svetozara Marovića da pobjegne. Ako na kraju dugog i bogatog života (u kojem će, neka niko nema sumnje, i vladati Crnom Gorom, jer je pokazao više… »

Interaktivno: Regija i dalje u raljama korupcije

Al Jazeera 04.03.2018
Jedini napredak na ljestvici Transparency Internationala ostvarilo je Kosovo, Hrvatska zadržala prošlogodišnji rezultat. Indeks percepcije korupcije organizacije Transparency International ukazuje da, uprkos pokušajima suzbijanja korupcije širom… »

Eko test donosi milione Federaciji, državi BiH ni marke

Al Jazeera 04.03.2018
Više od godinu dana entitet Federacija Bosne i Hercegovine naplaćuje više troškove od onih koje je raspisala državna vlada. Entitet Federacija Bosna i Hercegovina, mimo volje državnih vlasti, tokom protekle godine je inkasirao između pet i devet… »

Zločin u Štrpcima: Mi došli da ih pobijemo, a oni nama daju lepinje...

Al Jazeera 04.03.2018
Slučaj Štrpci za beogradske vlastodršce je isto što je nekad (deveta rupa na svirali) za Vojislava Koštunicu bio Haški tribunal. Poodavno se dokopah solidnog razjašnjenja reči "patriota". Zapisah to prilično potrgano i evo ga prema slobodnom… »

Interaktivno: Epidemija malih boginja u Evropi

Al Jazeera 04.03.2018
Najviše zaražennih u 2017. godini bilo je Rumuniji, Italiji i Ukrajini; u regiji ubjedljivo najgora situacija je u Srbiji. Broj zaraza ospicama, morbilima ili malim boginjama bio je na rekordno niskom nivou 2016. godine, ali godinu kasnije ovaj visoko… »