Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 16.03.2018

Johnson: Putin je vjerovatno naredio trovanje špijuna

Al Jazeera 16.03.2018
Mi se sporimo s Putinovim Kremljom i njegovom vrlo vjerovatnom naredbom da upotrijebi nervni gas na ulicama Britanije, kaže šef britanske diplomatije. Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Boris Johnson tvrdi da je Vladimir Putin vrlo vjerovatno… »

Liga prvaka: Juventus protiv Reala, Liverpool - Manchester City

Al Jazeera 16.03.2018
Barcelona igra protiv Rome, a Sevilla protiv Bayerna; izvučeni i parovi četvrtfinala Lige Evrope. U središtu Europske nogometne asocijacije u Nyonu, u petak je održan žrijeb parova četvrtfinala Lige prvaka, a najviše pažnje izazvali su parovi… »

Slovenija predala pismo s prijedlogom tužbe protiv Hrvatske

Al Jazeera 16.03.2018
Predajom pisma trebao bi početi rok od tri mjeseca u kojem bi se Evropska komisija trebala očitovati hoće li preuzeti taj slučaj. Europska komisija u petak je potvrdila da je primila pismo Vlade Slovenije s prijedlogom pokretanja tužbe protiv… »

Merkel: Njemačka neće bojkotirati Mundijal u Rusiji

Al Jazeera 16.03.2018
Njemačka kancelarka kaže da će se o reakciji Evropske unije na trovanje špijuna raspravljati na sastanku lidera bloka naredne sedmice. Njemačka kancelarka Angela Merkel odbila je mogućnost da Njemačka bojkotira Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji… »

Video: Ski-lift bacao skijaše u Gruziji

Al Jazeera 16.03.2018
Osam osoba pretrpjelo je manje povrede kad se pokvario ski-lift u odmaralištu Gudauri u Gruziji. [Izvor: Facebook / Peter Knyshov] Osam osoba povrijeđeno je kad se pokvario ski-lift u gruzijskom odmaralištu Gudauri. Prema lokalnim medijima, lift se… »

Merkel se distancirala od Seehoferovih izjava o islamu

Al Jazeera 16.03.2018
Ti muslimani pripadaju Njemačkoj, pa tako i njihova religija pripada Njemačkoj, a to je islam, kaže njemačka kancelarka. Njemačka kancelarka Angela Merkel se distancirala od izjava ministra unutrašnjih poslova te zemlje Horsta Seehofera o ulozi… »

Rusi neće moći glasati u Ukrajini

Al Jazeera 16.03.2018
Sigurnosni aranžmani ruske diplomatske misije u Ukrajini ne obuhvataju pristup građana koji čekaju da glasaju na izborima. Građanima Rusije neće biti dozvoljen pristup ruskoj diplomatskoj misiji u Ukrajini u nedjelju, kada će biti održani izbori za… »

Kurz: Austrija želi učiniti Evropu još snažnijom

Al Jazeera 16.03.2018
Austrijski kancelar istakao je da njegova zemlja podržava članstvo Bugarske u Šengenskoj zoni. Austrijski kancelar Sebastian Kurz izjavio je da je sigurnost jedno od najvažnijih pitanja na kojem njegova zemlja blisko sarađuje s Bugarskom. "Posebno su… »

Palestinac ubio dvojicu izraelskih vojnika na Zapadnoj obali

Al Jazeera 16.03.2018
Navodi se da je Palestinac namjerno pregazio vojnike, dok su bili na patroli nedaleko od naselja Mevo Dotan. Palestinac je vozilom ubio dvojicu izraelskih vojnika, a još dvojicu teško ranio, saopćila je vojska Izraela. Navodi se da je Palestinac… »

Sastanak ministara u Sarajevu: Posvećenost regionalnoj saradnji

Al Jazeera 16.03.2018
U popodnevnim satima Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine bit će domaćin i ministarske konferencije Fonda za Zapadni Balkan. Ministri vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana (WB6), koji su učestvovali na današnjem sastanku u Sarajevu… »