Izvor: Danas/Kultura arhiva vesti 16.03.2018

Nagrada „Bora Stanković“ dodeljena Grozdani Olujić

Danas 16.03.2018
Ovogodišnja nagrada „Bora Stanković“ dodeljena je Grozdani Olujić za celokupno delo, sa posebnim osvrtom na prošlogodišnji roman „Preživeti do sutra“, odlučio je žiri za dodelu tog priznanja. Žiri je radio u sastavu Slađana Jaćimović… »

Raspisan Konkurs za programe u Kulturnom centru Srbije u Parizu

Danas 16.03.2018
Ministarstvo kulture i informisanja raspisalo je Konkurs za predlaganje programa/projekata u oblasti kulture i umetnosti čija je realizacija planirana u Kulturnom centru Srbije u Parizu u 2018. godini. Kako navode u saopštenju, pravo učešća imaju… »

Izražajna snaga Bramsovog „Nemačkog rekvijema“

Danas 16.03.2018
Koncert Simfonijskog orkestra Bavarskog radija sa holandskim dirigentom Bernardom Haitinkom Veliki holandski dirigent Bernard Haitinik je bio 9. marta gost dirigent sa Simfonijskog orkestra i hora Bavarskog radija u Minhenu, a „Nemački rekvijem“… »

Bluz može da bude i ljubav

Danas 16.03.2018
Vienna Blues Spring Festival od 20. marta do 30. aprila, 14. put „Bluz identifikovati sa depresijom smatram pogrešnim. Bluz može da bude i životna radost, kritički um, tvrdoglavost. Bluz može da predstavlja ljubav“, kaže austrijski književnik… »

Rade Tepavčević: Tatoo

Danas 16.03.2018
U Velikoj galeriji Kulturnog centra Grad od 19. do 31. marta Mladi umetnik sa novosadske Akademije umetnosti Rade Tepavčević predstaviće se postavkom pod nazivom Tattoo u Velikoj galeriji Kulturnog centra Grad u ponedeljak, 19. marta od 20 časova. Ovo… »

Srbija u projektu European radi digitalizacije kulturnog nasleđa

Danas 16.03.2018
Ustanove kulture Srbije učestvuju u evropskom projektu Evropeana radi digitalizacije i očuvanja kulturnog nasleđa, izjavio je danas pomoćnik ministra kulture i informisanja Dejan Masliković i najavio podršku institucijama kulture na lokalnom nivou… »

Izložba “Dizajn iz doba Juge – lična sećanja” u Trsteniku

Danas 16.03.2018
Izložba predmeta jugoslovenskog dizajna, pod nazivom Dizajn iz doba Juge – lična sećanja, biće otvorena danas u 19 časova u Likovnom salonu Narodnog univerziteta Trstenik, prenosi Podunavlje.info. „Svakodnevnica radnih ljudi brzo se menjala iz… »

Koncert brazilske braće Asad

Danas 16.03.2018
Večeras počinje 19. Gitar art festival u Beogradu Koncertom čuvenog brazilskog dua Braća Asad, koji će izvesti dela Skarlatija, Đulijanija, Rodriga, Vila Lobosa, Gismontija i drugih, uglavnom latinoameričkih kompozitora, večeras u Domu omladine… »

Treći javni čas crtanja po modelu u okviru programa Umetnost za sve

Danas 16.03.2018
Treći javni čas crtanja, inspirasan autorom najpoznatijeg vriska na svetu, norveškim ekspresionistom i simbolistom Edvardom Munchom, biće održan u Velikoj galeriji Kulturnog centra Grad u nedelju, 18. marta u popodnevnom terminu. Zbog velikog… »

Pojava globalne kulture ućutkivanja „drugih“

Danas 15.03.2018
Prvi godišnji izveštaj Freemuse-a o stanju umetničkih sloboda U prvom izveštaju takve vrste u kojem se procenjuje globalno stanje umetničkih sloboda, Freemuse upozorava na pojavu nove globalne kulture ućutkivanja „drugih“, kojom se umetničko… »