Izvor: Dojče vele arhiva vesti 28.03.2018

Povratak barikada ili predstava za javnost?

Dojče vele 28.03.2018
Najava Srpske liste – a zapravo predsednika Vučića – da će oboriti kosovsku Vladu ostavlja prostora za dva čitanja: ili je reakcija iznuđena ili je sukob režiran kako bi i Beograd i Priština lakše progutali žabe. Ulazak srpske delegacije na… »

Predsednik Kim prvi put van zemlje

Dojče vele 28.03.2018
Dugo se spekulisalo o tajnoj poseti severnokorejskog vlastodršca Kima Džong Una Pekingu. Posetu je sada zvanično potvrdila kineska novinska agencija Sinhua. Predsednik SAD Donald Tramp je obavešten o poseti. Kim Džong Un je u Kini boravio od nedelje… »

Putinova tuča slobodnim stilom

Dojče vele 28.03.2018
U normalnoj demokratiji bi ogromna diplomatska katastrofa sa proterivanjem diplomata vodila ostavkama u vrhu vlasti. Ali Rusija nije demokratija, piše u autorskom tekstu za DW ruski politički analitičar Konstantin Egert. „Ne mogu da verujem!“ Tako… »

„Migranti su dugo bili samo gosti“

Dojče vele 28.03.2018
Sistem kvota bi pomogao da se građani migrantskog porekla više angažuju u nemačkoj politici, kaže za DW sociolog Damir Softić sa Univerziteta u Berlinu. Pitali smo i gde su u politici ljudi poreklom iz bivše Jugoslavije. DW: Šta je razlog zašto u… »

Pudždemon: Nećemo se predati

Dojče vele 28.03.2018
Dok katalonski separatisti nastavljaju sa protestima zbog hapšenja Karlesa Pudždemona u Nemačkoj, njihov lider šalje ohrabrenja iz pritvora. „Borba će biti duga, ali uspešna“, poručio je on dok čeka odluku o izručenju. Ćelija u kojoj… »

„Jevrejin“ kao uvreda

Dojče vele 28.03.2018
„Kada muslimanska deca maltretiraju đake drugih vera to mora imati jasne konsekvence“, piše nemačka štampa o slučaju verbalnog nasilja nad jevrejskom devojčicom u Berlinu. Takav ispoljen islam „ne sme biti deo Nemačke“. Otac jedne… »

Frankenštajn na točkovima

Dojče vele 28.03.2018
U Arizoni je jedan Uberov Volvo XC90 opremljen sistemom autonomne vožnje usmrtio jednu ženu. Novinar DW Saša Bojić ne veseli se budućnosti u kojoj će automobili ići „sami“ – a zapravo će ih kontrolisati neko drugi. Još jedan udes sa… »

„Sve može da se vrati na nulu“

Dojče vele 28.03.2018
Beograd i Priština godinama tumače sve sporazume i ceo proces dijaloga onako kako im odgovara, kaže za DW kosovski politikolog Krenar Gaši. Brisel direktno podržava tu dvosmislenost – rezultat toga je i najnovija kriza. DW: Srpski predstavnici u… »

„Nisam mislila da ću uspeti“

Dojče vele 28.03.2018
Nadka Ivanova je Bugarka, ali stradala je u požaru u Minhenu. Njeni ožiljci su svedočanstvo šta znači kad se u ovoj zemlji nema zdravstveno osiguranje, nego sve treba platiti iz svog džepa. Ali Nadka se ne predaje. „Kad sam se prvi puta pogledala… »