Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 19.04.2018

Mogerini: Incident sa Šešeljem ne čini dobro Srbiji

Slobodna Evropa 19.04.2018
Visoka predstavnica EU Federika Mogerini osudila je danas incident u kome je predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj gazio zastavu Hrvatske, zbog čega je delegacija te države prekinula posetu Srbiji. "Osuđujem svaki akt i čin koji ne… »

Novi kubanski lider, kraj jedne ere

Slobodna Evropa 19.04.2018
Prvi put u gotovo 60 godina poslije revolucije na čelo Kube dolazi čovjek koji nije iz obitelji Castro i koji je rođen nakon revolucije. Ipak, Miguel Diaz-Canel (57) je dugogodišnji član Komunističke partije, apartčik koji je bio prvi… »

Brnabić: Zvala sam Plenkovića zbog incidenta, nije se javio

Slobodna Evropa 19.04.2018
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da joj je žao zbog toga što je delegacija Hrvatske prekinula posetu Srbiji, da je pokušala da pozove premijera te susedne države, ali da joj se on nije javio i da to ne šalje dobre signale. "Meni je… »

Mogerini: Verodostojna perspektiva Srbije i Crne Gore u EU

Slobodna Evropa 19.04.2018
Perspektiva u Evropskoj uniji je verodostojna i opipljiva, a posebno za Srbiju i Crnu Goru, izjavila je visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem… »

U Zvečanu sastanak srpskih predstavnika o ZSO

Slobodna Evropa 19.04.2018
Srpski predstavnici sa Kosova održaće sednicu sa članovima Upravljačkog tima za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) u četvrtak u Zvečanu. Sednica je predviđena za 13 časova a njoj će prisustvovati i pomoćnik direktora… »

Šešelj, radikal sa državnim povlasticama?

Slobodna Evropa 19.04.2018
Incident Vojislava Šešelja, predsednika Srpske radikalne stranke i poslanika u parlamentu Srbije, uzdrmao je odnose Srbije i Hrvatske, ali i srpski Parlament, ocenili su sagovornici Radija Slobodna Evropa (RSE). Dan nakon što je zbog uvreda ovog… »

Brnabić: Saradnja sa NATO-om bez aspiracija ka članstvu

Slobodna Evropa 19.04.2018
Srbija je posvećena daljem razvoju saradnje sa NATO iako je vojno neutralna i nema aspiracije ka članstvu u ovom savezu, istakla je premijerka Ana Brnabić na današnjem sastanku sa predsednikom Parlamentarne skupštine NATO Paolo Alijem. Ona je istakla… »

Srpska lista odustaje od jednostranog formiranja Zajednice opština

Slobodna Evropa 19.04.2018
Srpska lista odustala je od jednostranog formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom, što je ranije najavila za 20. april. Na sastanku predstavnika Srba sa Upravljačkim timom za izradu statuta zajednice u Zvečanu, poslanik Srpske liste Igor… »

Mogerini u CG: EU perspektiva jasna, raditi na nedostacima

Slobodna Evropa 19.04.2018
I pored evidentnog napretka Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji, zvanični Brisel i Podgorica su svjesni određenih nedostataka na kojima je potrebno dodatno raditi, saopštili su visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku… »

Fabrici: Srbija može u EU 2025. ako sprovede reforme

Slobodna Evropa 19.04.2018
Ulazak Srbije u Evropsku uniju je moguć 2025. godine ako sprovede neophodne reforme, rekao je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici. On je u Privrednoj komori Srbije (PKS), gde je privrednicima predstavio izveštaj Evropske komisije o… »