Izvor: Danas/Kultura arhiva vesti 23.04.2018

Naviše novca na knjige troše u Slovačkoj, žene više čitaju od muškaraca

Danas 23.04.2018
Domaćinstva u Evropskoj uniji (EU) u 2016. godini, potrošila su više od 90 milijardi evra ili 1,1 odsto na knjige, novine i kancelarijski materijal. Prema istraživanju Eurostata, to predstavlja 0,6 odsto BDP-a EU ili oko 200 evra po stanovniku EU… »

Od Kosovskog boja do psihopatologije

Danas 23.04.2018
"Rubište" i "Carstvo nebesko" na "Pozorišnom proleću" u Šapcu „Pozorišno proleće“ u Šapcu završilo se sinoć predstavom „Carstvo mraka“, u produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda, a u režiji Igora Vuka Torbice. Večeras se u čast… »

Šarm pozorišta i glume

Danas 23.04.2018
68. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine Predstavom Srpkskog narodnog pozorišta “Anika i njena vremena”, koju je po tekstu Ive Andrića režirala Ana Đorđević, danas počinje 68. Predstavom Srpkskog narodnog pozorišta “Anika i njena… »

Kroz čudesa imaginacije

Danas 23.04.2018
Beogradska filharmonija: Ciklus "Vatra" - dirigent Danijel Rajskin, solista Aleksandar Gavriljuk (klavir), Velika dvorana Kolarčeve zadužbine Beogradska filharmonija još jednom je ponovo izumela onaj svoj jedinstveni i ushićujući orkestarski sjaj… »

Dan Narodne biblioteke Smederevo – 172 godine postojanja

Danas 23.04.2018
Dan Narodne biblioteke Smederevo, koja proslavlja 172 godine postojanja, biće obeležen u utorak. Istim povodom, tokom čitave nedelje organizovana su književna predstavljanja i izložbe knjiga, prenosi Podunavlje.info. Obeležavanje jubileja počinje… »

Pripadnost onom Mi

Danas 23.04.2018
Nameračili ste se na taksistu smrknutog izraza lica, čini vam se da je u ovakvoj prilici opreznije da putujete sa diskretnim profesionalcem koji vam neće dosađivati postavljanjem nezgodnih pitanja. Međutim, ubrzo primećujete da ste se gadno prešli… »

Svi smo mi „Hasanaginica“

Danas 23.04.2018
Premijera nove predstave Andraša Urbana u Novosadskom pozorištu Premijera predstave „Hasanaginica“ po motivima drame LJubomira Simovića zakazana je za sutra od 19 sati u Novosadskom pozorištu. Tekst je na mađarski preveo Robert Lenard, a… »

Učitelj u penziji vratio se studentskom hobiju

Danas 23.04.2018
Razvigor Marinković iz Žagubice, prosvetni radnik u penziji, usavršio je retku i neobičnu umetničku tehniku, poznatu kao pirografija. Prevedeno s grčkog, pirografija znači “pisanje vatrom” i predstavlja tehniku kod nas poznatu još iz doba… »

Prijave za jubilarni SILAFEST

Danas 23.04.2018
Filmski festival Organizacioni odbor jubilarnog, desetog Festivala turističkog i ekološkog filma – SILAFEST, koji se održava u Velikom Gradištu i Srebrnom jezeru od 26. avgusta do 1. septembra, objavio je poziv za prijavljivanje domaćih i stranih… »

Počinje festivalski program 35. Nušićevih dana

Danas 22.04.2018
Zvanični program 35. festivala pozorišne umetnosti „Nušićevi dani“, posvećen najvećem srpskom komediografu i njegovim svevremenskim delima, počinje ovog ponedeljka i trajaće do 28. aprila, kada će biti uručene nagrade ovogodišnjim… »