Izvor: Al Jazeera/Društvo arhiva vesti 28.04.2018

Cijela je Hrvatska talac kojem se prijeti smrću

Al Jazeera 28.04.2018
Dosadašnji hrvatski glavni tužilac kreće se u pratnji više agenata, zgrada stanovanja se nadzire, vozilo mu je pod pratnjom, a postoji i nadzor kako mu se služi i priprema kafa ili poslužuje piće u kafićima. Nakon što je sada već bivši hrvatski… »

Gračanički brend koji povezuje preduzetnike iz EU-a i regije

Al Jazeera 28.04.2018
Grapos Expo najveći je i najpoznatiji sajam obrta i poduzetništva ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u regiji. Gračanica, malo mjesto u sjeveroistočnoj Bosni, i za vrijeme Jugoslavije nosila je epitet "od posla čaršija". Živeći pod određenom… »

Šta se desi kad srpski pop pozove Bošnjake na iftar?

Al Jazeera 28.04.2018
Kako nam se desilo da normalan život postane suživot za sakupljanje klikova, lajkova i šerova? U sutonu hercegovačkom jedan čovjek, u crnoj mantiji, pozvao je ljude na baklavu... Kako nam se to desilo? Ne rat, ne mržnja, ne zlo. Kako nam se desilo… »

Izbori u BiH: 'Vlast će postojati samo u RS-u i kantonima'

Al Jazeera 28.04.2018
Zbog nepostizanja dogovora o Izbornom zakonu, institucije vlasti na nivou države i FBiH nakon izbora očekuje blokada. Gotovo je izvjesno da političke stranke neće postići dogovor oko izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine do predviđenog roka… »

Opasne ideje avioprevoznika nauštrb putnika

Al Jazeera 28.04.2018
Planovi aviokompanija da uvedu stajaća mjesta bi potencijalno mogli ugroziti putnike, kažu stručnjaci. Neke niskobudžetne aviokompanije razmatraju uvođenje stajaćih mjesta, što bi, tvrde, značajno pojeftinile cijene karata, gdje bi se, primjerice… »

Čija je injekcija – bošnjačka ili hrvatska?

Al Jazeera 28.04.2018
U zemlji koja se nekad ponosila bratstvom i jedinstvom danas se suživot doima kao eksces. O suživotu na ovim prostorima nerado se govori. Pogotovo zato što ga propagiraju nevladine organizacije, ubirući tako novce kojih nema i skupljajući jeftine… »

Susret Sjevera i Juga – Možemo li očekivati mirni Korejski poluotok?

Al Jazeera 28.04.2018
Problem sa Sjevernom Korejom nije nuklearni program, već sjevernokorejski totalitarizam. Vođa Sjeverne Koreje, koji je samo prije tjedan dana predstavljao globalnu nuklearnu prijetnju, prešao je granicu s Južnom Korejom i sa svojim južnokorejskim… »

Egipat: Zabranjena molitva u 25 hiljada mesdžida

Al Jazeera 28.04.2018
Egipatski parlamentarci pripremaju pokretanje kampanje protiv mesdžida zahtjevajući da se neki od njih zatvore. Piše: Abdel Rahman Mohamed Egipatski parlamentarci pripremaju se za mjesec ramazan pokretanjem kampanje protiv mesdžida, odnosno manjih… »