Izvor: Blic/Svet arhiva vesti 28.04.2018

"Buldožer diplomatija": Makron nije uspeo da slomi Trampa, a sad je red na nju

Blic 28.04.2018
Nemačka kancelarka Angela Merkel otputovala je juče u Vašington naoružana činjenicama i brojkama kojima će pokušati da spreči trgovinski rat između SAD i EU. Mala je nada da će Merkelova uspeti da ubedi Trampa koji je i dalje ubeđen da su… »

Usporio rast američke privrede u prvom kvartalu

Blic 28.04.2018
Rast američke privrede je u prvom ovogodišnjem kvartalu usporio na godišnju stopu rasta od 2,3 odsto, jer je privatna potrošnja zabeležila najslabije performanse u gotovo pet godina. Takvi podaci dolaze posle rasta BDP-a od 2,9 odsto iz četvrtog… »

Liberman: Rusija je "pragmatičan igrač" sa kojom se može postići sporazum

Blic 28.04.2018
Izrael nije zabrinut ruskim vojnim prisustvom u Siriji jer je Moskva "pragmatičan igrač" sa kojom se može postići sporazum, rekao je izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman u Vašingtonu. - Ono što je važno razumeti jeste da su Rusi veoma… »

Uhapšen Podgoričanin sa više od kilogram kokaina

Blic 28.04.2018
Policija Crne Gore uhapsila je četrdesetsdemogodišnjeg Pogdoričanina G. M. kog koga je prilikom pretresa stana u kojem živi pronašla više od kilogram kokaina. "Na osnovu informacija da se G. M. duži period bavi nabavkom i stavljanjem u promet… »

Izraelski vojnici upotrebili suzavac i nakon upozorenja UN

Blic 28.04.2018
Izraelski vojnici upotrebili su suzavac protiv Palestinaca koji su se okupili na protestima na granici Gaze i Izraela, samo nekoliko časova nakon što je visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Rad el Husein kritikovao Izrael zbog upotrebe prekomerne… »

Nemački komesar odlučno: "Potrebna nam je baza podataka o antisemitskim incidentima"

Blic 28.04.2018
- Nemačka mora da učini više u borbi protiv antisemitizma i trebalo bi da uspostavi nacionalnu bazu podataka o incidentima te vrste koji nisu uključeni u statistiku kriminala - rekao je prvi nemački komesar za antisemitizam Feliks Klajn. Bivši… »

Merkel: Moguć trgovinski sporazum EU i SAD

Blic 28.04.2018
Nemački kancelar Angela Merkel rekla je da ona vidi mogućnost bilateralnog sporazuma o trgovini između EU i SAD. Ona je dodala da Svetska trgovinska organizacija do sada nije bila u stanju da postigne multilateralne sporazume. - Mi želimo trgovinu… »

Poziv UN: Grčkoj traženo da izgradi dodatne objekte za migrante

Blic 28.04.2018
Agencija UN za izbeglice (UNHCR) hitno je pozvala Grčku da izgradi dodatne objekte za prijem azilanata iz Sirije i Iraka na području uz granicu sa Turskom. Iz UNHCR-a je saopšteno da su postojeći objekti u pograničnom području Evrosa prepunjeni… »

Tri osobe poginule, 350 ranjeno u pojasu Gaze

Blic 28.04.2018
Stotine Palestinaca pokušalo je na silu da probije bezbednosnu ogradu u Gazi i pređe na teritoriju Izraela na šta su izraelski vojnici otvorili vatru. Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da su tri osobe poginule i to svi hicima u glavu. Isti… »

Napad Boko harama: Najmanje četiri osobe poginule u Nigeriji

Blic 28.04.2018
Najmanje četiri osobe poginule su u napadu militanata Boko harama u Majduguriju na severoistoku Nigerije, saopšteno je iz Nacionalne agencije za vanredne situacije. Iz nigerijske vojske saopšteno je da su vojnici ubili petoricu bombaša samoubica… »