Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 28.04.2018

Tramp: Pripreme za samit sa Kim Džon Unom idu dobro

Slobodna Evropa 28.04.2018
Predsednik Sjedninjenih Američkih Država Donald Tramp rekao je da se "stvari dobro odvijaju" prilikom priprema za samit sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom. "Stvari se dobro odvijaju, vreme i mesto sastanka se određuju", naveo je Tramp na… »

Dodik nije potvrdio da je dobio poziv za Putinovu inauguraciju

Slobodna Evropa 28.04.2018
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je na pitanje da li će prisustvovati inauguraciji Vladimira Putina u Moskvi 7. maja, te da li je uopšte dobio poziv za ceremoniju, kazao da ostaje u Bosni i Hercegovini jer ima "krsnu slavu", prenosi N1. "Imam… »

Tužilaštvo BiH predlaže pritvor za Dudakovića

Slobodna Evropa 28.04.2018
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputiće Sudu BiH predlog za određivanje mere pritvora bivšem komandantu Armije Republike Bosne i Hercegovine Atifu Dudakoviću i još 11 osoba, nekadašnjih pripadnika 5. korpusa Armije BiH, koji su uhapšeni pod… »

NUNS: Sramna odluka o odbacivanju prijave novinarke Danasa

Slobodna Evropa 28.04.2018
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenilo je da je "sramna i skandalozna" odluka Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu da ponovo odbaci krivičnu prijavu novinarke lista Danas Lidije Valtner, zbog napada na nju tokom prošlogodišnje… »

Novinari odali počast Srđanu Aleksiću

Slobodna Evropa 28.04.2018
Novinari iz Banjaluke i Mostara, dobitnici novinarske nagrade "Srđan Aleksić", danas su u Trebinju posetili grob heroja po kome je i nazvano ovo priznanje za društveno odgovorno novinarstvo, prenosi N1. Novinare i predstavnike Helsinškog parlamenta… »

Brčko-Banovići sedam decenija posle

Slobodna Evropa 28.04.2018
Užičanin Radoje Lapčević bio je učesnik radne akcije tokom koje su 1946. godine izgrađena 92 kilometra pruge Brčko-Banovići, na severu današnje Bosne i Hercegovine (BiH). Vremena su se promenila, iza Jugoslavije je ostalo sedam državnih… »

Kina: Broj poginulih u napadu na đake porastao na devet

Slobodna Evropa 28.04.2018
Broj poginulih u napadu nožem na đake u blizini škole na severu Kine porastao je na devet, saopštili su zvaničnici. Čovek naoružan nožem juče je ubio devet, a ranio 12 đaka, dok su se vraćali kućama, što je jedan od najsmrtonosnijih napada… »

Malo žena na mjestima gdje se odlučuje

Slobodna Evropa 28.04.2018
Žene čine više od polovine glasačkog tijela u Bosni i Hercegovini. No ni izbliza tome ne učestvuju ravnopravno sa muškarcima niti na nivou države, niti na nivou entiteta u donošenju odluka, a slična je situacija i na nižim nivoima vlasti. Rodna… »

Još jedna ostavka u Akademiji za dodelu Nobela

Slobodna Evropa 28.04.2018
Švedska akademija saopštila je da je i sedmi član upravnog odbora podneo ostavku usled krize u toj prestižnoj instituciji koja dodeljuje Nobelovu nagradu za književnost, prenosi Beta. Akademija je u kratkoj izjavi navela da je Sara Stridsberg juče… »

Premijer Singapura: ASEAN se približava Indiji i Kini

Slobodna Evropa 28.04.2018
Premijer Singapura Li Hsien Lung rekao je danas da će zemlje jugoistočne Azije bliskije sarađivati s Kinom i Indijom da bi se oduprle pritiscima protekcionizma i osigurale ekonomski rast. Obraćajući se samitu desetočlane Asocijacije zemalja… »