Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 05.05.2018

Video: Navaljni među 1.000 uhapšenih na protestima protiv Putina

Al Jazeera 05.05.2018
Širom Rusije se održavaju protesti povodom inauguracije predsjednika Vladimira Putina. Više od 1.000 ljudi privedeno je u Rusiji na protestima uoči inauguracije predsjednika Vladimira Putina na novi mandat, a sazvanih na poticaj opozicijskog vođe… »

Na ulicama Pariza raspoređeno 2000 policajaca

Al Jazeera 05.05.2018
Glavni grad Francuske sprema za masovne proteste za prvu godišnjicu predsjedničkog mandata Emmanuela Macrona. Policija u Parizu se u velikom broju raspoređuje, a aktivisti pozivaju na smirenost dok se glavni grad Francuske sprema za masovne proteste za… »

Mediji: Atif Dudaković smješten u bolnicu

Al Jazeera 05.05.2018
Bivši komandant Petog korpusa Armije RBiH Atif Dudaković je smješten na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, javljaju mediji. Bivši komandant Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine Atif Dudaković je smješten na Klinički centar… »

Erdogan pozvao na jedinstvo, opozicijske stranke formirale savez protiv njega

Al Jazeera 05.05.2018
U Turskoj su čelnici četiri opozicione stranke objavili da su formirali politički savez uoči izbora, kako bi mogli parirati Erdoganu. Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u turskom gradu Kayseriju kako ga punih 40 godina nisu uspjeli… »

Ubice palestinskog inžinjera koristile lažne pasoše Srbije i Crne Gore

Al Jazeera 05.05.2018
Šef malezijske policije rekao da su ubice imale i druge pasoše. Ubice palestinskog inženjera Fadija al-Batsha , koji je ubijen prošlog mjeseca u Kuala Lumpuru, koristile su lažne pasoše Srbije i Crne Gore kako bi ušle u Maleziju, izjavio je šef… »

Kuvajt spriječio da UN osudi Abbasove izjave

Al Jazeera 05.05.2018
SAD je od UN-a tražio saopćenje kojim se oštro kritizira palestinski predsjednik Mahmoud Abbas zbog antisemitskih izjava. Kuvajt je blokirao da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvoji saopćenje koje su predložile Sjedinjene Američke Države, a… »

Trump: Ako ćemo zabraniti oružje, onda treba zabraniti i upotrebu kombija i kamiona

Al Jazeera 05.05.2018
Niko u Parizu nije imao oružje i svi pamtimo više od 130 mrtvih ljudi, kaže američki predsjednik. Predsjednik SAD-a Donald Trump rekao je na skupu Nacionalne asocijacije vlasnika oružja (NRA) u Dallasu da bi oružje zaustavilo napad u Parizu da ga je… »

Grassle optužila Junckera da je izveo puč protiv Evrope

Al Jazeera 05.05.2018
Utjecajna europarlamentarka kritizra Junckera jer je šefa kabineta Martina Selmayra postavio za generalnog sekretara Evropske komisije. Predsjedavajuća Komiteta za budžetsku kontrolu Evropskog parlamenta Ingeborg Grassle optužila je predsjednika… »

Anketa: Macronu opala popularnost

Al Jazeera 05.05.2018
Gotovo 60 posto Francuza nezadovoljno je politikom šefa francuske države Emmanuela Macrona. Gotovo 60 posto Francuza nezadovoljno je politikom šefa francuske države Emmanuela Macrona koji, godinu dana nakon što je izabran za predsjednika, uživa… »

Kineski mediji optimistični nakon trgovinskih pregovora Pekinga i Washingtona

Al Jazeera 05.05.2018
Razgovori su održani nakon što je Donald Trump zaprijetio da će uvesti carine na kineske proizvode u vrijednosti oko 150 milijardi dolara. Kineski državni mediji optimistični su nakon trgovinskih razgovora između kineskih i američkih zvaničnika… »