Izvor: Dojče vele/Svet arhiva vesti 05.05.2018

Ljulja se tron partijskim liderima?

Dojče vele 05.05.2018
Hrvatske stranke stidljivo pokušavaju da demokratizuju same sebe. U SDP i HDZ aktuelni su novi statuti. Sagovornici DW kažu da je demokratizacija partija do sada izostala – stranačke vrhuške vole da se za sve pitaju. Socijaldemokratska partija… »

Jugomarks

Dojče vele 05.05.2018
Decenijsku primenu marksizma u Jugoslaviji je najbolje uporediti sa čuvenim automobilom Jugo koji je bio pun trapavog šarma, ali potpuno disfunkcionalan. Marks je za većinu ljudi ostao samo uvozni, nerazumljivi amblem. U bivšoj Jugoslaviji su bile… »

Američko pravosuđe grize, nemačko kevće

Dojče vele 05.05.2018
„Amerikanci drže Nemcima lekciju kako doskočiti gigantu poput Folksvagena“, piše nemačka štampa nakon što su SAD izdale nalog za hapšenje bivšeg menadžera Martina Vinterkorna. U Nemačkoj nije podignuta nijedna optužnica. Martin Vinterkorn… »

Pare za veseljake, kazne za neposlušne

Dojče vele 05.05.2018
Predlog sedmogodišnjeg budžeta EU predviđa kraćenje sredstava zemljama koje se ne drže „evropskih vrednosti“ ili nisu „solidarne“ u izbegličkoj krizi. Mađarski autor Boris Kalnoki to oštro kritikuje u svojoj kolumni. Na vrhuncu masovnih… »

Više migranata – više nasilja?

Dojče vele 05.05.2018
Istraživanje u kojem je učestvovalo 1.200 direktora nemačkih škola pokazuje da je u proteklih pet godina u polovini škola bilo psihičkog i fizičkog nasilja nad nastavnicima. Da li to ima veze sa porastom broja migranata? Kako prenosi Forsa… »