Izvor: Glas Amerike arhiva vesti 05.05.2018

Lider ruske opozicije uhapšen na protestu protiv Putina

Glas Amerike 05.05.2018
Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni uhapšen je zajedno sa stotinama svojih pristalica tokom uličnih demonstracija u Moskvi i još 90 gradova u Rusiji. Protesti su organizovani pred inauguraciju Vladimira Putina koji je sprema za četvrti… »

Dve Koreje ponovo u istoj vremenskoj zoni

Glas Amerike 05.05.2018
Severna Koreja promenila je svoju vremensku zonu kako bi se poklopila sa južnokorejskom, što je ocenjeno kao korak ka "spajanju dva rivala u jedno", nakon istorijskog samita. Kim Džong Un je obećao da će uskladiti vremensku zonu u svojoj zemlji sa… »

Obaveštajne agencije utrostručile broj podataka o telefonskim razgovorima Amerikanaca

Glas Amerike 05.05.2018
Nacionalna bezbednosna agencija SAD sakupila je više od 534 miliona podataka o telefonskim pozivima i porukama koje su Amerikanci slali protekle godine, što je tri puta više od broja podataka prikupljenih 2016. U novom izveštaju Nacionalne… »

Desetine ubijenih u napadima Boko Harama u Kameronu

Glas Amerike 05.05.2018
U seriji napada grupe Boko Haram na severu Kamerona stradale su desetine ljudi, nekoliko vojnika je povređeno, a sela su spaljena. 43-godišnji stanovnik sela Mabanda na granici sa Nigerijom kaže da su se pripadnici Boko Harama infiltrirali među… »

Lava, potresi i otvorni gasovi posle erupcije vulkana na Havajima

Glas Amerike 05.05.2018
Lava, zemljotresi i otrovni gasovi pogodili su južni deo Velikog ostrva na Havajima zbog erupcije vulkana Kilauea. Lokalno stanovništvo moralo je da se evakuiše, a obližnji parkovi i univerzitetski kampusi su zatvoreni. Osim na lavu i zemljotrese… »

SAD nazivaju kinesku upotreba lasera u Džibutiju "pravom pretnjom"

Glas Amerike 05.05.2018
PENTAGON — Sjedinjene Države obećale su da će smatrati Kinu odgovornom za ono što zvaničnici opisuju opasnom i nemarnom upotrebom lasera u blizini američke vojne baze u Africi. "Biće kratkoročnih i dugoročnih posledica", rekla je u četvrtak… »