Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 05.05.2018

Ruska policija uhapsila Navaljnog i više od 350 demonstranata

Slobodna Evropa 05.05.2018
Ruska policija je danas uhapsila opozicionog lidera Alekseja Navaljnog i više od 350 njegovih pristalica na neodobrenim demonstracijama organizovanim širom zemlje protiv inauguracije ruskog predsednika Vladimira Putina za četvrti predsednički mandat… »

Obilježena 75. godišnjica Bitke na Neretvi

Slobodna Evropa 05.05.2018
Mnogobrojne delegacije iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona položile su danas vijence na Spomen-obilježju muzeja "Bitke za ranjenike na Neretvi" u Jablanici, a skupu se obratio i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo. Kazao je… »

Kosovski grb na Danu otvorenih vrata EU

Slobodna Evropa 05.05.2018
Kosovski štand u objektu Komiteta regiona u Briselu je i danas, 5. maja, kao i prethodna dva dana neizmenjenog sadržaja i forme, iako je iz misije Republike Srbije pri EU je u petak uveče saopšteno da su uklonjeni panoi na kojima su bili grb i naziv… »

Statua Karlu Marksu u rodnom gradu u Nemačkoj

Slobodna Evropa 05.05.2018
Statua filozofa i osnivača socijalizma Karla Marksa danas je otkrivena u njegovom rodnom gradu Triru, u Nemačkoj, povodom obeležavanja 200 godina od njegovog rodjenja. Svečanosti otkrivanja statue visoke 4,4 metra koja je poklon Kine, prisustvovalo je… »

Tramp čvrsto branio pravo na nošenje oružje na konvenciji NRA

Slobodna Evropa 05.05.2018
Predsednik SAD Donald Tramp pozvao je članove američke lobističke grupe Nacionalno udruženje za oružje (NRA) da izaberu više republikanaca u Kongres u cilju odbrane prava na nošenje oružja. Nekoliko meseci posle ubistva 17 učenika srednje škole… »

Lero: Pomirenje nije pitanje mladih

Slobodna Evropa 05.05.2018
U okviru Erazmus projekta Evropske komisije pod nazivom „Borba protiv stigmatizacije kroz osnaživanje i promjenu stavova“, koji je sproveden u sedam evropskih zemalja, nagrada „Mladi novinar“ za 2017. godinu pripala je i Nikoli Leri iz Bijeljine… »

Gavrilović: Srbija zarobljena u korupciji

Slobodna Evropa 05.05.2018
Srbija je zemlja zarobljena u korupciji, bez sistemske borbe protiv ove društvene anomalije, kaže u Intervjuu nedelje Radija Slobodna Evropa Zoran Gavrilović, sociolog i ekspert za korupciju, angažovan u nevladinoj organizaciji Biro za društvena… »

Legende svjetla: Priče o svjetioničarima Jadrana

Slobodna Evropa 05.05.2018
'Mi ne smijemo stati, jer svjetlo mora gorjeti. S druge strane pomorac će uvijek ploviti. More će ti uvijek izvući nekoga da te spasi ili da ga spasiš. To je takav život. Jedno mora biti s drugim.' Petar Baraba, Ražanj na Braču, iz knjige… »

NASA lansirala ka Marsu letelicu za geološka iskopavanja

Slobodna Evropa 05.05.2018
Američka svemirska agencija NASA lansirala je danas letelicu ka Marsu koja treba da istraži misterioznu unutrašnjost "crvene planete". Letelici "Insajt" (InSight) biće potrebno više od šest meseci da predje 485 miliona kilometara do Marsa, gde će… »

Kakva je sudbina nuklearnog sporazuma sa Iranom?

Slobodna Evropa 05.05.2018
Priredila: Una Čilić Značajni nuklearni sporazum iz 2015. godine između Irana i vodećih svjetskih sila, smanjio je obim atomskih aktivnosti Teherana i stvorio ono što iz nuklearnog nadzora Ujedinjenih naroda zovu “najsnažnijim revizorskim… »