Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 06.05.2018

Uklonjene policijske blokade na putu ka Hrtkovcima

Slobodna Evropa 06.05.2018
Policijske blokade na putu ka Hrtkovcima uklonjene su u nedelju posle 14 sati, nekoliko časova nakon što su pripadnici Srpske radikalne stranke (SRS) predvođeni haškim osuđenikom Vojislavom Šešeljem na barikadi u mestu Jarak održali skup. MUP je… »

Poginuo rudar u rudniku kod Medveđe

Slobodna Evropa 06.05.2018
Rudar Vladica Nikolić (32) poginuo je u nedelju rano ujutro na radnom mestu u flotaciji rudnika olova, cinka, srebra i zlata "Lece" u opštini Medveđa. Kako je agenciji Beta potvrđeno, rudar iz Novog naselja kod Medveđe, nastradao je dva sata posle… »

Radikali na barikadama pred Hrtkovcima

Slobodna Evropa 06.05.2018
Svi prilazni putevi Hrtkovcima su blokirani, nakon što je policija zabranila sva okupljanja zakazana u nedelju u tom vojvođanskom mestu. Uprkos zabrani, članovi Srpske radikalne stranke, predvođenni ratnim zločincem Vojislavom Šešeljem, došli su… »

U Nigeriji 45 mrtvih u nasilju

Slobodna Evropa 06.05.2018
U severnom delu Nigerije u nedelju je izbilo nasilje u kojem je 45 osoba stradalo u talasu obračuna između lokalnih kradljivaca stoke i stanovništva, saopštile su lokalne vlasti. "Ukupno 45 tela je pronađeno", rekao je neimenovani lokalni zvaničnik… »

Erdogan obećao novu prekograničnu vojnu operaciju

Slobodna Evropa 06.05.2018
Turski preedsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je u nedelju da će Turska pokrenuti nove prekogranične vojne operacije po modelu ofanzive koja je bila pokrenuta na severu Sirije protiv džihadista i kurdskih aktivista, ali nije naveo detalje. "Kako… »

Ima li u 21. stoljeću mjesta za knjigu?

Slobodna Evropa 06.05.2018
U ovonedjeljnoj rubrici „Glasom mladih“ istražujemo gdje su nestali mladi koji čitaju knjige? Jesu li zaboravili, nemaju vremena ili su knjigu zamijenile društvene mreže i internet portali ili neka posve druga interesovanja? Potragu za odgovorima… »

Meštani sela na Staroj planini protiv izgradnje mini hidrocentrala

Slobodna Evropa 06.05.2018
Na Staroj planini u selu Pakleštica u nedelju je organizovan takozvani narodni zbor protiv izgradnje mini hidrocentrale na reci Visočici i ostalim staroplaninskim rekama pod sloganom "Nijednu kap vode im nećemo dati". Zbor je organizovao Savez mesnih… »

Rekli ste: 'Nekad 1.400 maraka, a sad radim za 200 evra'

Slobodna Evropa 06.05.2018
Najburnija rasprava ove sedmice na društvenim mrežama vodila se oko zarada i prava radnika. Onih nekadašnjih, predratnih, i ovih sadašnjih. 'Imali smo jak sindikat. Slali su ljude koji nijesu viđeli more i koji nijesu znali zaplivati. U fabrici smo… »

Vučić: Ana Brnabić ima moju i podršku SNS-a

Slobodna Evropa 06.05.2018
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da premijerka Ana Brnabić ima njegovu podršku, kao i podršku Srpske napredne stranke (SNS) kao trenutno najsnažnije političke stranke u zemlji. On je za televiziju Pink ocenio da sporenja unutar Vlade… »

Protest Incijative mladih za ljudska prava zbog skupa SRS-a

Slobodna Evropa 06.05.2018
Aktivisti i aktivistkinje Inicijative mladih za ljudska prava okupili su se u nedelju na Trgu Nikole Pašića u Beogradu kako bi reagovali na skup članova i simpatizera Srpske radikalne stranke (SRS) u selu Jarak nedaleko od Hrtkovaca i zatražili da se… »