Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 09.05.2018

Kosovski karatisti vraćeni s granice Srbije

Al Jazeera 09.05.2018
Karate reprezentacija Kosova trebala je ovih dana nastupiti na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu, ali su joj vlasti Srbije to zabranile. Policija Srbije zabranila je karatistima i predstavnicima Karate saveza Kosova ulazak na teritorij Srbije. Oni su… »

Vrhovni vođa Irana: Trumpovi komentari 'blesavi' su i 'površni'

Al Jazeera 09.05.2018
Ali Khamenei kaže da ne vjeruje ni evropskim državama koje kažu da će ostati u iranskom nuklearnom sporazumu. Iranski vrhovni vođa Ali Khamenei ocijenio je u srijedu da su komentari američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju iz iranskog… »

Putin zabrinut zbog povlačenja SAD-a iz sporazuma s Iranom

Al Jazeera 09.05.2018
Donald Trump saopćio je da se SAD povlači iz iranskog nuklearnog sporazuma i da će nove sankcije Iranu biti nametnute. Predsjednik Rusije Vladmir Putin veoma je zabrinut zbog odluke Sjedinjenih Američkih Država da se povuku iz sporazuma s Iranom… »

Sjeverna Koreja oslobodila trojicu Amerikanaca

Al Jazeera 09.05.2018
Taj potez smatra se iskazivanjem dobre volje prije sastanka čelnika sjevernokorejskog režima i predsjednika SAD-a. Sjeverna Koreja oslobodila je tri američka državljanina iz zatvora, objavio je u srijedu američki predsjednik Donald Trump na… »

Juncker: EU treba zamijeniti SAD, koji gubi utjecaj

Al Jazeera 09.05.2018
Predsjednik Evropske komisije rekao je da je američki predsjednik Donald Trump okrenuo leđa prijateljskim odnosima. Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u srijedu da Sjedinjene Američke Države s predsjednikom Donaldom Trumpom… »

Mattis: SAD i saveznici će spriječiti iransko nuklearno oružje

Al Jazeera 09.05.2018
Ministar odbrane SAD-a kaže da predsjednik Donald Trump nije mogao uvjeriti Teheran da poštuje dogovor sa svjetskim silama. Sjedinjene Američke Države će sa svojim saveznicima i dalje nastojati spriječiti režim u Teheranu da se dočepa nuklearnog… »

Haspel tvrdi da ne bi provela Trumpove nemoralne naloge

Al Jazeera 09.05.2018
Američki Senat trebao bi potvrditi nominaciju Gine Haspel za čelno mjesto Centralne obavještajne agencije. Gina Haspel, kojoj bi američki Senat trebao potvrditi nominaciju na mjestu ravnateljice Centralne obavještajne agencije, ne bi provela nalog… »

Iranski rial pao na rekordno nizak nivo

Al Jazeera 09.05.2018
To je reakcija tržišta novcem u Iranu na objavu Donalda Trumpa da se SAD povlači iz nuklearnog sporazuma. Iranska valuta rial u srijedu je pala na rekordno nizak nivo u odnosu na američki dolar nakon što je američki predsjednik Donald Trump objavio… »

Amerikanci uveli nove sankcije Rusima

Al Jazeera 09.05.2018
Ključni argument za uvođenje sankcija je kršenje američkog zakona o zabrani širenja oružja za masovno uništenje. Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije ruskim, iranskim, sjevernokorejskim i kineskim pojedincima i pravnim osobama… »

Vučić: Bez ruske saglasnosti nemoguće rješenje za Kosovo

Al Jazeera 09.05.2018
"Rusija će veoma aktivno pratiti razgovore o Kosovu", rekao je predsjednik Srbije. Rješenje za Kosovo u UN-u ovisit će o stavu Rusije, poručio je iz Moskve srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poslije sinoćnjeg razgovora s ruskim šefom države… »