Izvor: Dojče vele arhiva vesti 09.05.2018

Opet pucaju na novinare

Dojče vele 09.05.2018
Novinarku podgoričkih „Vijesti“ Oliveru Lakić sinoć je nepoznati muškarac ranio u desnu potkolenicu pucajući iz vatrenog oružja. Žrtvu je napadač sačekao na ulazu u zgradu u kojoj živi. Lakićeva je van životne opasnosti. Osnivač i… »

Sve podseća na scenario iz Iraka

Dojče vele 09.05.2018
Odluka Donalda Trampa da SAD napuste sporazum sa Iranom čini svet opasnijim mestom. Tako su bačene godine diplomatije. Evropa može umanjiti posledice samo u saradnji sa Rusijom i Kinom, komentariše Matijas fon Hajn. U čudo više niko nije verovao… »

Tači u Berlinu – sporan gost

Dojče vele 09.05.2018
Predsednik Kosova Hašim Tači razgovara sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prvi put kao predsednik Kosova. To neće biti jednostavan susret, između ostalog i zbog Tačijeve prošlosti. Nemačka je za Kosovare najjači politički, vojni i… »

BiH – imuna i na „štap“ i na „šargarepu“

Dojče vele 09.05.2018
Predsedništvo Bosne i Hercegovine u Berlin dolazi u trenutku kada domaćinu, nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, ne može da se pohvali bilo kakvim napretkom. Shodno tome, i atmosfera uoči sastanka je tmurna. Ne događa se svaki dan da kancelarka Angela… »

Mađarska panično traži radnike

Dojče vele 09.05.2018
Mađarski podaci o privrednom rastu i zaposlenosti su – impozantni. Ali problem je sledeći: radnike je sve teže naći, dobrim delom i zato što su plate relativno niske. I za mnoge Mađare je alternativa: odlazak na Zapad. Đerđ Tot radi u jednom… »

Potraga za mirom – i sa populistima?

Dojče vele 09.05.2018
Ove srede (9.5.) u Minsteru počinje Kongres nemačkih katolika. Parola susreta je „Potraga za mirom“ – iako velike diskusije izaziva to što je na Kongres ove godine pozvan i jedan poslanik desničarske AfD. Na 101. Kongresu nemačkih katolika u… »

Kina – vojna velesila

Dojče vele 09.05.2018
U trećem delu serijala „Uspon Kine“ pišemo o tome zašto Kina ima drugi po obimu vojni budžet na svetu. Kineska vojska se modernizuje velikom brzinom. Neki smatraju i da bi Kina uskoro mogla da postane vojni takmac SAD. Prvi put od 2015. godine… »

Oštre reakcije i razočaranje privrede

Dojče vele 09.05.2018
Odluka Donalda Trampa da SAD napuste sporazum sa Iranom odraziće se na sve firme koje posluju u toj zemlji. Evropska unija, njene vodeće članice i Rusija kritikuju Vašington, a u Teheranu vlada ogorčenje. Ričard Grenel je u utorak tek stupio na… »