Izvor: RTV/Svet arhiva vesti 09.05.2018

EU, Kina i Turska: Distanciranje od Trampove odluke i osuda

RTV 09.05.2018
BRISEL/PEKING/ANKARA/VAŠINGTON - Evropska unija će se pridržavati nuklearnog sporazuma s Iranom bez obzira na odluku američkog predsednika Donalda Trampa da SAD izađu iz sporazuma i Teheranu neće biti uvedene nikakve sankcije EU, navedeno je danas u… »

Tramp: Severna Koreja oslobodila trojicu Amerikanaca

RTV 09.05.2018
VAŠINGTON - Severna Koreja oslobodila je trojicu Amerikanaca, koji su se mesecima nalazili u pritvoru u toj zemlji, saopštio je danas američki predsednik Donald Tramp. "Zadovoljstvo mi je da vas obavestim da je državni sekretar Majk Pompeo u avionu i… »

Junker: EU da zameni SAD koje gube snagu, uticaj

RTV 09.05.2018
BRISEL - Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas da Sjedinjene Američke Države pod predsednikom Donaldom Trampom okreću leđa multilateralnim odnosima i prijateljskoj saradnji sa "okrutnošću koja može samo da nas iznenadi". On… »

DW o odluci Trampa: Zastrašujuće podseća na scenario iz Iraka

RTV 09.05.2018
BERLIN - Odluka Donalda Trampa da SAD napuste sporazum sa Iranom čini svet opasnijim mestom, piše Dojče vele i dodaje da su na taj način bačene godine diplomatije. Autor teksta Matijas fon Hajn tvrdi da Evropa može da umanji posledice samo u… »

SAD uvele nove sankcije Rusiji; Rusi: Revanš zbog Sirije

RTV 09.05.2018
VAŠINGTON, MOSKVA - Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije ruskim, iranskim, severnokorejskim i kineskim pojedincima i pravnim entitetima, optuživši ih za kršenje američkog zakona o neširenju oružja za masovno uništenje, javlja danas Tas s… »

Indonezija: Pobuna u zatvoru, šest mrtvih

RTV 09.05.2018
DŽAKARTA - Pet policijskih službenika i jedan zatvorenik ubijeni su tokom pobune u policijskom pritvornom centru nedaleko od Džakarte, koji je već bio na meti islamskih ekstremista. Do pobune je došlo u Depoku, na periferiji Džakarte, gde su pre… »

"Besmrtni puk" marširao Beogradom u slavu Dana pobede

RTV 09.05.2018
BEOGRAD, NOVI SAD - Povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, u Beogradu je danas tradicionalno održan marš "Besmrtni puk", tokom koga su ulicama prestonice prošetali potomci poginulih u Drugom svetskom ratu, noseći slike stradalih, i mnogobrojni… »

Putin: Nećemo dozvoliti ignorisanje sovjetskog podviga (VIDEO)

RTV 09.05.2018
MOSKVA - Rusija pamti tragedije rata, razume lekcije istorije koje nam ne daju da žmurimo, a razumemo i ozbiljnost izazova današnjice, istakao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na Paradi pobede na Crvenom trgu u Moskvi. "To je bio Sovjetski… »

Španska vlada će blokirati izbor Pudždemona

RTV 09.05.2018
MADRID - Španska vlada se priprema da blokira planove katalonskih separatista da izaberu Karlesa Pudždemona za predsednika Katalonije. Portparol vlade Indigo Mendes de Vigo izjavio je da kandidat za predsednika Katalonije mora da bude prisutan u… »

Predavanja o kulturnom nasleđu u Sremskoj Mitrovici

RTV 09.05.2018
SREMSKA MITROVICA - Ove godine navršava se 73. godine od završetka Drugog svetskog rata i 68. godina od inicijative za stvaranje današnje Evropske unije. Ova dva važna događaja u istoriji Evrope obeležili su i učenici sremskomitrovačkih srednjih… »